Marua hittades död – nu åtalas ex-pojkvännen för det 20 år gamla mordet

Uppdaterad 2023-07-22 | Publicerad 2023-07-21

2002 hittades Marua Ajouz död.

Nu åtalas hennes ex-pojkvän för mordet – över 20 år senare.

– Det har varit en omfattande utredning under flera år där polisen gjort ett utmärkt arbete med att följa upp många vinklar och ledtrådar, säger förundersökningsledare Tomas Olvmyr.

Marua Ajouz blev bara 18 år. 

Hon försvann under julen 2002 efter att ha lämnat sitt hem och kom aldrig tillbaka.

Tio månader senare hittades hennes huvud av svampplockare i ett skogsområde i Torup utanför Malmö.

Det skulle sedan dröja till 2017 innan en kvinnokropp hittades av grävmaskinister intill ett villabygge.

Det skulle visa sig vara resten av Marua Ajouz kropp.

Trots att det har gått över två decennium har mordet på Ajouz fortfarande inte klarats upp och kvar finns en familj som lämnats med frågetecken om vad som hände den 18-åriga kvinnan.

I över 18 år gick den nu misstänkte mannen, Maruas ex-pojkvän som då var småkriminell och drogmissbrukare, under radarn. I september 2022 greps han och häktades misstänkt för att ha mördat Marua.

Nu, över 20 år efter mordet, åtalas ex-pojkvännen, och på fredagen lämnades åtalet in till Malmö tingsrätt. Han åtalas för mord.

– Det har varit en omfattande utredning under flera år där polisen gjort ett utmärkt arbete med att följa upp många vinklar och ledtrådar, säger förundersökningsledare Tomas Olvmyr, i ett pressmeddelande.

– Ett genombrott skedde, enligt min uppfattning, när forensisk expertis 2017 bedömt att kvinnan skjutits i halsområdet. Detta i kombination med att flera olika personer fått berättat för sig av den misstänkta mannen och andra personer vad som hände i den åtalade mannens lägenhet. Dessa uppgifter bekräftade bland annat att kvinnan skjutits, säger Tomas Olvmyr.

Åtalet: Ska ha skjutit Marua

Enligt åtalet ska 43-åringen ha skjutit Marua med ett skjutvapen alternativt kvävt henne inne i en lägenhet i Malmö i december 2002.

Mannen hade precis haft ett förhållande med Marua när brottet begicks.

"När Marua Ajouz i hans bostad sköts av honom skottskadades hon och försattes i nöd." står det i åtalet som kommit in.

Vidare framgår det i åtalet att ex-pojkvännen hindrat Marua från att få vård – genom att istället försöka kväva henne.

"NN har i vart fall på så sätt samt genom sin underlåtenhet ge henne hjälp, omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus berövat Marua Ajouz livet."

Pekades ut tidigt

Redan 2003 hördes en person som står nära den nu misstänkte ex-pojkvännen. Personen uppgav i det förhöret att ex-pojkvännen  kort efter Maruas försvinnande berättat om styckning av en människa och att delarna placerats i plastpåsar. 

Ett annat vittne som hörts i utredningen berättade att ex-pojkvännen kort efter Maruas försvinnande ska ha sagt att han på något sätt orsakat sin flickväns död, och sedan kört iväg delar av kroppen i omgångar. På så sätt ska han ha gjort han sig av med kroppen. 

Därför blev han misstänkt tidigt i utredningen. 

Marua försvann julen 2002.

Flyttade och startade firma

Ex-pojkvännen har tidigare avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff för ett grovt rån efter att ha misshandlat en taxichaufför. Då var han kraftigt påverkad av narkotika. Polisen utredde samtidigt misstankarna om att han var inblandad i mordet på Marua. 

Efter några år flyttade han till västra Sverige och startade en hantverksfirma.

I utredningen står det att blodspår bland annat säkrades i hans lägenhet. Det efter att en hund som tränats för att söka på spår efter döda personer markerade starkt i lägenheten. 

I ex-pojkvännens lägenhet fanns även en soffa som senare försvann. Polisen har sökt efter soffan under utredningens gång men den har aldrig hittats. Pojkvännen själv har inte velat kommentera var den tog vägen.

Advokaten Jesper Montan försvarar 43-åringen – som nekar till brott.

– Han förnekar gärningen. Jag kan inte uttala mig på grund av yppandeförbud, säger Jesper Montan.

Följ ämnen i artikeln