Centerpartiets nya politik klar – saknar program mot gängvåldet

Publicerad 2023-10-01

Partistämman i Örebro har gett ett starkt mandat till Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Men en fråga som dominerar svensk politik just nu har ekat med sin frånvaro i kongresshallen: gängbrottsligheten.

– Jag känner mig väldigt trygg med att inte behöva ha ett program utan nu jobba utifrån mer dagsaktuella frågor och hitta lösningar, säger Muharrem Demirok.

Sista punkten på dagordningen på Centerpartiets stämma i Örebro har avhandlats.

Efter tre dagars debatter, kryddade med en bankett där det dansades på stolarna till in på småtimmarna, har partiet nu spikat en lång rad nya ställningstaganden.

Inför stämman hade partiledaren Muharrem Demirok pekat ut ett antal politikområden som han ville att partiet skulle ompröva. Främst inom skola, klimat och energi.

Den politik som partistyrelsen utformat gick också igenom utan några större bakslag för Centerledaren.

– Jag är stolt över att Centerpartiet har gjort förflyttningar. Men man ska komma ihåg att jag kände mig trygg med frågorna när jag gick fram med dem. Jag gick till val som partiledarkandidat med de frågorna och fick ett starkt stöd redan då, säger Muharrem Demirok.

– Medlemmarna har fått det de valde. Jag har fått ett kvitto på att jag känt min rörelse väldigt väl.

Vinst i skolan och kärnkraft har omprövats

Inom skolpolitiken ska partiet nu bland annat verka för vinststopp för friskolor som inte möter kvalitetskrav, en översyn av läsåret som kan innebära att sommarlovet kortas och att betyget F, underkänt, ska utredas och eventuellt avskaffas.

På klimatområdet har partiet omprövat sin syn på kärnkraften, med ett nytt energimål som tillåter fortsatt drift av befintliga reaktorer såväl som investeringar i nya, och fler, kärnreaktorer.

– Det är en fråga som har ett historiskt bagage i vår rörelse. Men debatten var oerhört respektfull, oerhört framtidsinriktad och landade i stort sett i enighet i stämmolokalen.

För vindkraftens del vill partiet utreda gränserna till havs för det kommunala vetot för vindkraft och få till kortade prövningstider för byggande av vindkraftsverk.

Aktiv dödshjälp, euro och porr

Även pikanta inslag hör partistämmor till. Så även denna gång.

Centerpartiets ungdomsförbund och studenter kan se sig segrande i flera frågor som speglar de liberala idealisterna i partiet.

Bland annat ska Centerpartiet nu verka för att euron ska utredas och se hur aktiv dödshjälp kan införas.

Men när partiet snart ska lägga fram sin skuggbudget i riksdagen, kommer några särskilda satsningar på dödshjälp inte finnas med, säger Muharrem Demirok.

– Partistyrelsen hade ett tydligt annat förslag och stod för en annan linje, medlemmarna tyckte något annat. Jag har full respekt för det, däremot måste vi utvärdera vad beslutet innebär.

De unga centerpartisterna lyckades också stoppa partistyrelsens förslag om åldersverifiering och åldersgräns för konsumtion av pornografi på nätet.

Även blockpolitiken ser ut att ha satt sig för Centern, dock inte med hjälp av centerpartisterna på stämman.

Muharrem Demirok gjorde vid inledningen av helgen klart att Magdalena Andersson (S) är hans statsministerkandidat.

Valet av S som partner har väckt starka känslor inom Centern, där mäktiga delar av partiet ifrågasatt varför partiet redan nu tagit ställning i frågan.

Gängbrottsligheten ännu obesvarad

Men den politiska fråga som just nu är högst upp på dagordningen hanterades inte inom kongresscentrets väggar i Örebro: gängbrottsligheten.

När Muharrem Demirok tillträdde som partiledare efter Annie Lööf i februari i år pekade han ut trygghetsfrågor som en bärande del av sitt nya partibygge.

Men något nytt bjälklag har inte monterats på stämman.

Beslut fattades inom justitieområdet – partiet är nu för kamerabevakning i utsatta områden med hög brottslighet och mer pengar ska satsas på Tullverket, men ett politiskt program i paritet med skolområdet eller energin togs inte fram.

En generös tolkning av det är att den grova organiserade brottsligheten kräver snabba omprövningar av gamla sanningar.

En inte lika vänligt sinnad tolkning är att man har lagt krutet på annat.

Centerpartiet har till skillnad från forna allianspartnern Moderaterna ingen tradition av att leda politikutvecklingen inom brottsbekämpning.

Fredrik Björkman och Muharrem Demirok.

Muharrem Demirok säger att han vill bredda frågan och pekar på att den innehåller fler områden.

– När vi drog igång arbetet med olika program så kan man säga att om vi hade ett trygghetsprogram så hade det behövt involvera omsorg, socialpolitik, skola. Det är ett väldigt brett program som hade behövts för att lösa det.

– Hade vi dragit igång ett arbete där och då så kanske delar redan hade varit oanvändbara redan nu därför att utvecklingen har gått så otroligt snabbt när det gäller det eskalerande våldet.

Partiledaren säger att han har fört samtal om brottsligheten inom partiet under stämman och han anser att han nu har mandat från partiet att ta fram ny politik på området på egen hand, utan ett stämmoprogram.

– Det tydligaste medskicket jag har fått från medlemmar och politiska företrädare inom vår rörelse är: lös uppgiften. Vi har mandat att göra det, vi har en verktygslåda och vi vet vad som måste göras.

– Jag känner mig väldigt trygg med att inte behöva ha ett program utan nu jobba utifrån mer dagsaktuella frågor och hitta lösningar.

Muharrem Demirok avslutar partistämman i Örebro.