Muharrem Demiroks S-utspel kritiseras internt: ”Svider för många i partiet”

Publicerad 2023-09-29

Muharrem Demiroks utspel om att Magdalena Andersson är hans statsministerkandidat väcker kritik inom partiet.

Flera högt uppsatta centerpartister ifrågasätter varför vägvalet görs så tidigt in i mandatperioden och kritiserar vad som uppfattas som en öppnad dörr till Vänsterpartiet.

– Det uppfattas som fortsättning på en vänstersväng, säger en högt uppsatt Centerpartist.

Centerpartiets statsministerkandidat är Magdalena Andersson. Det gjorde centerledaren Muharrem Demirok klart i en intervju med Dagens Nyheter på fredagen.

C-ledaren Muharrem Demirok stöttar S-ledaren Magdalena Andersson som statsministerkandidat.

Beskedet kritiseras av flera centralt placerade centerpartister som Aftonbladet pratat med.

Samtliga säger enhälligt att man anser att partiet borde ha väntat med ett sådant besked tills man befinner sig närmare valet 2026 och att valet av vilket lag man tillhör nu riskerar att grusa möjligheter till att prata sakpolitik i stället för blockpolitik.

– Jag ser inte logiken i att man går ut med det nu, säger en högt uppsatt källa inom Centerpartiet.

Flera inom Centerpartiet är kritiska till Demiroks utspel.

”Inte förankrat”

Enligt uppgifter till Aftonbladet var Centerns riksdagsgrupp inte informerad om utspelet. Att det tydliga beskedet om vägval inte föregicks av diskussion kritiseras nu internt.

– Det hade varit trevligt att få reda på det genom partiet i stället för att läsa det i tidningen. Det är ju inte förankrat, säger en källa.

Muharrem Demirok och partisekreterare Karin Ernlund då partiets stämma inleddes i Örebro på fredagen.

Under helgen har Centerpartiet samlats för partistämma i Örebro. Flera beslut som fattas innebär positionsförflyttningar som internt uppfattats som en positionering vänsterut.

Ett exempel som nämns av flera centerpartister är partistyrelsens förslag om att stoppa vinstuttag hos friskolor som inte möter kvalitetskrav.

”Vänstersväng”

Att Muharrem Demirok nu går ut med att han föredrar Magdalena Andersson som statsminister framför Ulf Kristersson, ses som ytterligare ett steg åt vänster på skalan.

– Det uppfattas som en fortsättning på en vänstersväng. Att Muharrem dessutom mjukar upp synen på Vänsterpartiet svider för många i partiet, säger en C-källa.

Caroline von Seth vid partistämman i Örebro. Förbundsordföranden för Centerpartiets Ungdomsförbund är en av de som är skeptisk till Demiroks utspel.

I intervjun med DN säger Muharrem Demirok att ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet fortsatt är uteslutet. Samtidigt ser han framför sig ett nytt regeringssamarbete som förlitar sig på Vänsterpartiets röster.

– Jag har svårt att se vilka potentiella väljare vi kan vinna på det här utspelet, säger en annan källa.

En öppen kritiker är Caroline von Seth, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, CUF.

”Jag, tillsammans med CUF, är skeptiska till att redan nu uttala vem man föredrar som statsminister eller vilka man eventuellt vill sitta i regering med. Det är tre år till nästa val. Nu bör fokuset vara vilken politik man vill driva. Samarbetspartners kommer i andra hand”, skriver ungdomsförbundsledaren på plattformen X (tidigare Twitter).