Amerikansk soldat i förvar – med hjälp av Sverige

Publicerad 2023-09-27

Amerikanska soldaten Travis King.

Den amerikanska soldaten Travis King är nu i amerikansk förvar – med hjälp av Sverige.

Bara timmar tidigare hade Nordkorea meddelat att han skulle utvisas från landet han olovligen korsade i juli tidigare i år.

– Vi tackar regeringarna i Sverige och Kina för deras hjälp, säger generalen Patrick Ryder, talesperson för Pentagon.

Den amerikanska soldaten Travis King som olovligen sprang över gränsen till Nordkorea är nu i amerikanskt förvar, det rapporterar källor till AP.

Beskedet kommer bara timmar efter att Nordkorea sagt att King skulle utvisas från landet han olovligen korsat tidigare i år.

I ett uttalande från USA:s försvarshögkvarter Pentagon tackar man Sverige för medlingshjälp.

– Vi uppskattar det hårda arbetet av armén, USA:s styrkor i Korea och hela försvarsdepartementet. Vi tackar även regeringarna i Sverige och Kina för deras hjälp, säger generalen Patrick Ryder.

Sverige är ett av få länder som har en ambassad i Nordkorea och det ska även varit en svensk tjänsteman som förde King över den kinesiska gränsen i samband med att han överlämnades.

King korsade gränsen i juli tidigare i år. Han hade då suttit fängslad i Sydkorea i flera månader misstänkt för flera fall av misshandel av sydkoreanska medborgare utanför en nattklubb förra året.

När han därefter skulle eskorteras till en flygplats för att föras tillbaka till USA lyckades han på något sätt avvika och ansluta till en guidad tur nära gränsen till Nordkorea.

Enligt Nordkorea hade King då uttryckt en önskan om att söka skydd i landet eller ett annat tredje land då han var ”besviken över det ojämlika samhället i USA” och att han hade en ”dålig känsla” av den amerikanska armén. Det finns uppgifter ,från bland annat the Guardian, att King skrattandes sprungit över demilitariserade zonen mot Nordkorea.

Han riskerar nu att straffas för att ha avvikit vilket kan innebära fängelsestraff eller, avdrag på lön eller utskrivning från armén.

En nordkoreansk och en sydkoreansk militärpost sedda från Sydkorea.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln