Läkare uppmanar: Håll era bebisar hemma

Publicerad 2017-01-04

Det besvärliga RS-viruset är här och är ovanligt kraftfullt i år.

Nu uppmanar flera läkare föräldrar med små barn att undvika folksamlingar och hålla sig hemma.

– Var restriktiv fram till april, säger barnläkaren Maartje Wijers på Skaraborgs sjukhus i Skövde till Skaraborgs Läns Tidning.

RS-viruset, respiratoriskt syncytievirus, tenderar att slå hårdare vartannat år och i år har säsongen startat tidigt och ser ut att bli mer intensiv.

Strax före jul hade drygt 300 personer diagnosticerats med viruset vilket är betydligt mer jämfört med samma period i fjol, då siffran var 50 personer.

För vuxna och äldre barn som smittats brukar symptomen oftast vara likt en vanlig förkylning – med snuva, hosta och feber.

Men för mindre barn, som spädbarn, kan sjukdomen slå mer kraftfullt och kräva sjukhusvård då barnet kan få andningsbesvär och svårt att äta.

”Undvik folksamlingar”

Småbarnsföräldrar uppmanas därför att hålla sina minsta hemma och framförallt undvika folksamlingar för att undvika att bli smittade.

— Försök så långt det är möjligt att inte besöka köpcentrum, mataffärer och lekland, och undvik bussar och flygplan för att slippa smittas. Och håll, om det går, din nyfödda hemma. Tar man med sig sin lilla ut och shoppar riskerar man att få vistas på sjukhus i flera dagar, ibland veckor. Tro mig, det är inte värt den risken, säger Maartje Wijers, barnläkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde till Skaraborgs Läns Tidning.

Var restriktiva november-april

Flera hundra barn behöver varje år uppsöka sjukhusvård i samband med att de smittats av RS-viruset. Då smittorisken är hög uppmanar Maartje Wijers att hålla god handhygien och att lyssna på rekommendationerna.

– Förvånansvärt många tänker ”det drabbar inte mig och mitt barn”, men ingen är skyddad. En person som går förbi och hostar kan sprida smittan.

— Jag skulle rekommendera småbarnsföräldrar att tänka på det här och vara restriktiva från och med november fram till april, eller i varje fall i slutet av mars, säger Maartje Wijers till Skaraborgs Läns Tidning.

Följ ämnen i artikeln