Stridspiloten sköt bonde under flykt – vädjan i tv-talet

Publicerad 2022-03-30

Ryske flygvapenpiloten Alexander Krasnoyartsev sköts ner och gömde sig i en lada efter ett bombuppdrag.

Under flykten sköt han ihjäl en obeväpnad bonde.

Borgmästaren i Tjernihiv är nu fullständigt rasande över att majoren kan få återvända till Moskva.

Situationen för krigsfångar under invasionen har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna.

En video som uppges visa ukrainska soldater misshandla och skjuta ryska fångar i knäskålarna har fått stor spridning.

Ukraina säger sig ta uppgifterna på stort allvar och har inlett en utredning. Samtidigt har man även tidigare fått kritik för att visa upp förhör av ryska krigsfångar i videoklipp.

Gömde sig i lada

En av dessa är piloten Alexander Krasnoyartsev. Majoren i flygvapnet sköts ner under ett bombuppdrag över staden Tjernihiv.

Han landade med sin fallskärm på ett bostadshus och gömde sig i en lada. Krasnoyartsev upptäcktes av en obeväpnad bonde som han sköt ihjäl med sin pistol.

– En man sprang efter mig, jagade mig. Kanske med en högaffel eller något liknande. Jag använde vapnet. Sådant agerande, att man ska skjuta tillbaka, springa och gömma sig kommer reflexmässigt, säger han till ukrainska förhörsledare i ett förhör som filmades och lades ut på sociala medier, skriver The Guardian.

Nu kräver borgmästare Vladyslav Atroshenko i Tjernihiv i ett tv-tal att ryska piloter inte växlas i ett fångutbyte med ukrainska krigsfångar. De senaste veckorna har ett antal fångar utväxlats mellan Kiev och Moskva.

Vädjar i tv

– Jag vänder mig till president Volodymyr Zelenskyj från alla möjliga tv-kanaler. Volodymyr Oleksandrovych, jag företräder alla invånare i Tjernihiv, inledde Atroshenko sin vädjan.

Alexander Krasnoyartsev sa i förhöret att han inte visste att bomberna föll över bostadsområden. Fler än 400 civila har dött i Tjernihiv efter attacker från ryskt artilleri och stridsflyg.

Tjernihiv är utan vatten, gas och elektricitet efter upprepade bombningar. I en av attackerna mot civila dog tio personer för två veckor sedan när de köade för bröd, skriver The Guardian.

– Snälla, ha inte bråttom att utväxla flygvapenpiloter, dessa avskum. De ljuger när de säger att de bara får koordinater och inte vet vad de bombar, säger borgmästaren.

Arg på telefonsamtal

– De förintar civilbefolkningen, de förintar befolkningen i Tjernihiv i dagsljus på låg höjd. Därför är det inte nödvändigt att ha bråttom för dessa avskum, dessa skitstövlar.

Vladyslav Atroshenko vill att piloterna som deltagit i bombningarna ställs inför rätta i stället för att få återvända till Ryssland i utväxling mot fångar från den andra sidan.

Borgmästaren retade sig också på att den tillfångatagna piloten fick ringa sin familj, vilket också visades i det filmade förhöret.

– Han vet exakt var han släppte 500 kilo bomber. Låt honom stanna här i ett ukrainskt fängelse. Han ringer sina barn och frågar hur de mår. Kan ni tänka er? Till sina barn i Moskva eller vart han nu ringde. Varför frågar han inte hur invånarna i Tjernihiv mår? säger Atroshenko.