Mytomspunna ”Ormön” ryska flottans nya nav

Uppdaterad 2022-06-07 | Publicerad 2022-06-06

När kryssaren Moskva sjönk tappade Ryssland momentum vid Ukrainas kust.

Nu vill Vladimir Putin använda den mytomspunna Ormön som flottans nya nav.

– Om man placerar radar- och luftvärnssystem där så dominerar man luftrummet i norra Svarta havet, säger försvarsexperten Andy Netherwood till The Guardian.

Följ ämnen

Zmijinyj, Ormön på svenska, är en strategisk viktig plats i Svarta havet. Det brittiska försvarsdepartementet har sagt att det land som kontrollerar ön dominerar hela den nordvästra delen av Svarta havet. Ön ockuperades tidigt av ryska trupper.

PLUS: Fem scenarier – så slutar kriget

Den ryska flottan har sedan krigets start dominerat stora delar av Svarta havet. Sedan flaggskeppet Moskva sänktes av ukrainska styrkor har det dock blivit svårare för Vladimir Putin att behålla full kontroll över den ukrainska kusten.

Därför har Ryssland nu valt att förstärka sin närvaro på ön ytterligare, enligt uppgifter till det brittiska försvarsdepartementet. Bland annat har flera nya luftvärnssystem placerats ut på ön.

Ormön.

Komplement till Moskva

Enligt The Guardian fungerar ön som ett komplement till den nedskjutna kryssaren Moskva som tidigare var navet för flottan. Från ön är det enkelt för Ryssland att försvara sina skepp i området.

– Se det som en osänkbar jagare. Om man placerar radar- och luftvärnssystem där så dominerar man luftrummet i norra Svarta havet, inklusive den strategiskt viktiga infarten till Odessa, säger Andy Netherwood, expert på luftförsvar till tidningen.

Den ryska närvaron på ön innebär också att den ukrainska kusten fortsätter att vara blockerad. Den ryska blockaden har gjort att exporten av bland annat spannmål har varit helt stoppad under en längre tid.