Norrköping

”Vi kan inte ha ett samhälle där någon kan ligga död i fyra år”

Norrköpingsborna om Lars Carlborgs öde

Av: 

Katarina Norrgrann

NYHETER

Historien om mannen som låg död i sitt hem i nästan fyra år berör människorna i hans hemstad Norrköping.

Olliver Larsson.

Olliver Larsson, 23, brevbärare:

– Jag förstår nu att jag har delat ut post till honom fast han inte levde längre. Det är tragiskt och jättekonstigt. I hus där man har brevlådor i porten ser vi om någon blir överfull, men i de här husen ramlar posten in på dörrmattan. Och vi kan ju inte titta in i folks lägenheter.

–Jag har hört om det här och trodde att det var ett år han hade legat. Men nästan fyra år... det är sinnessjukt. Man måste naturligtvis respektera om någon vill vara ensam, men vi kan inte ha ett samhälle där man kan ligga död i fyra år, det är inte hållbart.


Kinga Obrebska, med sonen Jakub, 9, och hunden Elliot.

Kinga Obrebska, 42, jobbar med äldrevård:

– Det är väldigt tråkigt att höra. Det är många gamla som är ensamma, och kanske blev det ännu värre på grund av corona.

– Jag kommer från Polen och där är det en annan kultur. Där knackar vi på och pratar med grannen. Där kan man gå till grannen och låna socker, så gör man inte i Sverige. Här säger man ofta inte ens hej till sin granne. Sådant här kan hända i Polen också, men jag tror inte att det är lika vanligt.


Nicklas Trygg.

Nicklas Trygg, 55, byggprojektledare:

– Det är sorgligt när sådant händer, när någon inte har nära och kära och inte blir saknad. Jag har jobbat i fastighetsbranschen och har själv varit med och hittat människor som legat länge i sina hem, men då har det handlat om ett par månader som mest. Fyra år låter väldigt märkligt.

– Det är tragiskt att samhället har blivit så här. Jag tror att det beror på digitaliseringen till en del. Förr gick äldre på posten och betalade sina räkningar, nu behöver de aldrig träffa någon.


Liselotte Jansson.

Liselotte Jansson, 50, kundtjänstmedarbetare:

– Det är jättetragiskt, men jag blir inte förvånad. Det borde inte få hända, men det är mycket som inte borde få hända som händer nu för tiden. Det är alla skjutningar och ”lilla hjärtat”, den lilla flickan som gick bort på ett så tragiskt sätt. Så jag blir inte förvånad. Men man tycker ju att någon borde ha undrat när det gick fyra år.


Viggo Andersson.

Viggo Andersson, 19, student:

– Det känns jättesorgligt. Många äldre är ensamma, speciellt de som inte har någon familj. Det är hjärteskärande. Det borde finnas något skydd i samhället så att ingen behöver bli liggande ensam.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Lars, 82, låg död i sitt hem i fyra år

ÄMNEN I ARTIKELN

Norrköping

Äldrevård