Putin framställs som en hjälte i rysk media

Uppdaterad 2022-02-25 | Publicerad 2022-02-24

Regimtrogna ryska tidningar ger en helt annan bild av kriget i Ukraina än media i väst.

President Vladimir Putin framställs som en hjälte och läget i de självutropade Donbass-republikerna beskrivs som bättre än på länge.

– För första gången på sju år beskjuts inte Donetsks förstäder av ukrainskt artilleri, rapporterar Komsomolskaja Pravdas reporter.

Följ ämnen
Ukraina

Tidningen Moskovskij Komsomolets utmålar Putin som landets hjältemodige ledare, ensam på barrikaderna. Under rubriken ”Alla höga företrädare har lämnat Ryssland, utom Putin” konstateras att både landets premiärminister och Ryska federationsrådets ordförande under torsdagen var utomlands, i Kazakstan respektive Tadzjikistan. Artikeln pryds med en bild på en bestämd Putin.

Den ryska, regimtrogna tidningen Komsomolskaja Pravdas korrespondent på plats i separatistrepubliken Donetsk skriver att militärstyrkan som han är inbäddad med ryktas vara på väg söderut, mot den ukrainska staden Mariupol.

Vladimir Putin under sitt tal på torsdagen.

”Överger sina posteringar”

”Av någon anledning har alla här de senaste dagarna pratat om Mariupols befrielse”, skriver Komsomoskaja Pravdas korrespondent och fortsätter:

”Den första och viktigaste effekten av det inledda kriget är att Donetsks förstäder för första gången på sju år inte beskjuts av ukrainska artillerister! De kanske redan har övergett sina positioner.”

Tidningen Moskovskij Komsomolets rapporterar, med hänvisning till källor inom underrättelsetjänsten, att ukrainska soldater i massor överger sina positioner och slänger sina vapen.

Komsomolskaja Pravda skriver i en annan artikel om att ”sedan starten för den ryska specialoperationen till stöd för Donbass har en stor mängd provocerande videor och meddelanden publicerats på internet, som sprider panik. En stor del av dem är fejkmeddelanden”, hävdar tidningen.

Rättar påstådda felaktigheter

Sedan listas åtta uppgifter som påstås vara felaktiga. Bland annat heter det att uppgifterna om att ”ryska soldater skjuter mot bostadshus i Charkov, Kiev, Odessa och andra stora städer” är felaktiga. Komsomolskaja Pravda citerar det ryska försvarsministeriet, som hävdar att inga städer beskjutits, däremot har rysk militär med ”högprecisionvapen inaktiverat militär ukrainsk infrastruktur, luftförsvar, militära flygplatser och militärflygplan”. Det ryska försvarsministeriet tillägger enligt tidningen att ”vi uppträder inte hotfullt mot den ukrainska civilbefolkningen”.

Tidningen Moskovskij Komsomolets rapporterar om det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharovas reaktion på att den brittiske ministern James Cleverly säger att England är redo att hjälpa Ukraina att försvara sig, trots att landet inte är med i Nato.

”Ni har redan hjälpt Ukraina. Ta semester nu”, skriver Zacharova på sin Telegram-kanal.

Tidningen Izvestija meddelar att alla ryssar som vill lämna de södra delarna av Ryssland, där minst tolv flygplatser har stängts ner den närmaste veckan, kommer att få hjälp att lämna området med buss eller tåg.

”Kriget kommer att skapa ett stort antal offer och armod för Rysslands medborgare” säger Aleksej Navalnyj

Navalnyj: Jag är emot kriget

De separatiststyrda Donetsk- och Luhansk-regionerna gör anspråk på hela Donbass. Tidningen Izvestija rapporterar om att ”Folkrepubliken Donetsks” militära styrkor ser som sin främsta uppgift att ”befria de delar av Donetsk- och Luhansk-regionerna som plågas av den ukrainska regeringen”.

Tidningen Gazeta har en rubrik om att ”Kina vägrar att kalla händelserna i Ukraina för en invasion”.

Den oberoende tidningen Novaya Gazeta rapporterar om hur oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj reagerat på den ryska invasionen av Ukraina:

– Jag är emot detta krig. Det har startats för att avleda ryssarnas uppmärksamhet från landets problem och dåliga ekonomi. Kriget kommer att skapa ett stort antal offer och armod för Rysslands medborgare, sade Aleksej Navalnyj i fängelsedomstolen där han för närvarande står inför rätta.