Peter Hultqvist om Putins hot: Oerhört brutalt

Uppdaterad 2022-02-25 | Publicerad 2022-02-24

Regeringen kallar Rysslands militärinvasion för det allvarligaste folkrättsbrottet sedan andra världskriget.

– Man vill förstöra den ukrainska demokratin och kollapsa de statliga systemen. Man vill etablera rysk dominans och ändra den europeiska säkerhetsordningen, säger försvarsminister Peter Hultqvist.  

Ukraina har nu också bett Sverige om hjälp – men vad Sverige kan erbjuda vill regeringen inte gå in på.

Följ ämnen
Ukraina

Statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist fördömde Rysslands invasion av Ukraina under en blixtinkallad presskonferens på torsdagen. Ministrarna såg allvarsamma ut när de meddelade Sveriges inställning – att angreppet är grymt, omotiverat, förkastligt och att Sverige kommer att stå upp för Ukraina.

– Det är ett övergrepp som saknar motstycke i Europa sedan andra världskriget, sa Peter Hultqvist.

I ett tal tidigt i morse varnade Vladimir Putin för stora konsekvenser för de som blandar sig i konflikten. Peter Hultqvist anser att hela Europa och USA samlat står upp för Ukraina.

– Det är ett oerhört brutalt språkbruk, det är den auktoritära ledarens sätt att hota en omvärld och förklara att vi kommer vedergälla alla som försöker göra något här. Hela upplägget från Putins sida är fullständigt oacceptabelt. Jag förutsätter att detta följs av mycket hårda sanktioner, säger han.

Regeringen höll en pressträff strax efter 10-tiden på torsdagen med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Ber Sverige om hjälp

Ukraina har bett Sverige om hjälp och har enligt försvarsministern inkommit med en palett av önskemål. Hultqvist vill dock i nuläget inte uttala sig om vad Sverige kan komma att skicka för hjälp.

Kan det bli aktuellt att skicka vapen?

– Jag kommer återkomma med besked när vi är klara med arbetet som pågår i regeringskansliet.

Vad är Putins mål med invasionen enligt din analys?

– Det är att förstöra Ukrainas demokrati och att ta över och kollapsa den ukrainska staten. Han har också pratat om att Sovjetunionens fall var en väldigt stor och sorglig sak i Rysslands historia, det kan finnas mer ambitioner i det här också. 

Påverkar svensk säkerhet

Försvarsministern tillade att Rysslands agerande påverkar hela säkerhetssituationen i Europa, och även i Sverige. Något direkt militärt hot mot Sverige finns i nuläget inte, men beredskap finns.

– Svensk försvarsmakt genomför beredskapsanpassningar och kommer att genomföra olika övningar, enskilt och tillsammans med andra länder, i syfte att markera svensk suveränitet. 

Regeringen hoppas att EU senare i dag kommer att kunna presentera nya, betydligt hårdare sanktioner mot Ryssland.