Panik när befolkningen flyr Kiev: ”Rädda för bombningarna”

Publicerad 2022-02-24

Kö för att hämta vatten i Kiev.

Ukraina brinner.

I morse slog Putin till mot landet på tre fronter samtidigt.

– Det är skottlossning överallt. Vi har ingenstans att ta vägen, säger Kievbon Anastasia Tarasiuk, 22.

Följ ämnen
Nato

Klockan fyra tidigt i morse, svensk tid, meddelade ryske president Putin att en ”militär operation” inletts.

Invasionen genomförs till lands, sjöss och från luften – från norr, söder och öster – i den största militära attacken i Europa sedan andra världskriget.

Ryska missiler regnade ner över flygplatser och militära mål vid stora städer över hela landet.

25 ukrainska städer anfallna

Explosioner hördes i gryningen i både huvudstaden Kiev och landets andra största stad Charkiv blandat med flyglarm, skottlossning och tjutande sirener.
Vid lunchtid kom rapporter om att en svart rökpelare stigit från ukrainska försvarsministeriets högkvarter i Kiev och att ryska styrkor kontrollerar flygplatsen Antonov international i Hostomel.

Strax efter lunch uppgav ukrainska myndigheter att ryska styrkor gått in i Kiev.
Även hamnstäderna Odessa och Mariupol i söder attackerades. Rapporter inifrån landet uppger att 25 ukrainska städer anfallits.

Under ett ryskt flyganfall träffades ett bostadsområde i Charkov och lämnade flera döda och skadade.

Rapporter talar om panik i huvudstaden. På bilder från huvudstaden Kiev sågs långa bilköer ut från staden med invånare på flykt undan kriget. Färden går västerut.

Stopp i trafiken när Kievs befolkning försöker lämna staden.

”Är rädda för bombningarna”

En som fastnade i köerna var Oxana som flydde med sin treåriga dotter I baksätet.

– Vi flyr för att krig har utbrutit. Putin har attackerat oss. Vi är rädda för bombningarna. Säg till dem: ”Ni kan inte göra så här. Det är så skrämmande”, sa hon till Reuters.

Vid bensinstationer, mataffärer och bankomater ringlar köerna långa såväl i Kiev som Mangush och Bredyansk.

– Vi är på väg att gå under jorden, säger en annan kvinna till nyhetsbyrån Reuters.

En del försökte fly undan anfallet via tåg. Andra var tvingade att stanna kvar, trots striderna, skriver Financial Times.

– Vi bor i en hyreslägenhet i Kiev och vi vet inte vart vi skulle kunna gå, eftersom det är skottlossning överallt – i öst såväl som i väst. Vi hoppas att skjutningarna ska upphöra om fem–sex timmar, säger Anastasia Tarasjuk, 22, som tillsammans med pojkvännen Oleskiy Yuhemenko, 24, sökte skydd i Lukianivskas tunnelbanestation.

Minst 100 personer är döda eller skadade i offensiven, enligt CNN.
Enligt ukrainsk militär har fyra ryska stridsvagnar oskadliggjorts på en väg nära Charkiv, 50 soldater har dödats nära en stad i Luhanskregionen och sex stridsplan har skjutits ner i östra Ukraina.

”Vår källare i Kiev börjar fyllas av familjer med små barn”, skriver brittiska tidningen Guardians korrespondent Luke Harding.

Nato går inte in i strid

Vid lunchtid i dag kom beskedet under en presskonferens att Nato förstärker sina styrkor till lands, sjöss och luften i östra Europa. Däremot kommer inte Nato engagera sig militärt i striderna i Ukraina.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg kallade den ryska invasionen en ”avsiktlig, kallblodig, långsiktig invasion” som representerar en ”uppenbar överträdelse av internationell rätt”.
– Nato är den starkaste alliansen i historien. Vi kommer att försvara varje centimeter av våra medlemmars land. Vi är redo. Men det vi gör är defensivt. Vi kommer inte att anfalla utan vara i beredskap i fall ett Natoland blir attackerat, säger Jens Stoltenberg.

I morgon fredag har Nato kallat till ett virtuellt extramöte med sina 30 medlemsländer för att diskutera ”vägen framåt”.

Ukraina har vädjat till FN att ”göra vad som står i dess makt” att stoppa ett ”fullskaligt krig”, skriver BBC.

Putin har varnat världen för att ingripa och säger att Moskvas svar i så fall skulle bli omedelbart.

– Konsekvenserna blir större än du upplevt i historien, sa han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll tal till sitt lands befolkning och den ryska i natt. Han uppgav att han förgäves försökt få kontakt med Vladimir Putin.

– Det här kan bli början på ett storkrig på den europeiska kontinenten, sa han.
Enligt Zelenskyj fanns det då omkring 200 000 ryska soldater vid Ukrainas gräns.
Ukraina har 44 miljoner invånare. Efter Sovjetunionens upplösning 1991 röstade en överväldigande majoritet för självständighet. Ukraina är inte Natomedlem.