Ukraina utfärdar order om allmän mobilisering

TT

Publicerad 2022-02-24

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har utfärdat en order om allmän mobilisering, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Värnpliktiga och reservister i alla Ukrainas regioner kommer att kallas in, enligt en presidentorder som skrevs under sent på torsdagen.

Orden kommer efter att Ryssland angripit landet från nord, öst och syd. Ryska styrkor med stridsvagnar har bland annat avancerat i riktning mot huvudstaden Kiev. Under stora delar av torsdagen har det pågått intensiva strider runt flygplatsen Hostomel, ungefär tre mil nordväst om Kiev.

På eftermiddagen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att ryska styrkor intagit flygplatsen, men att deras vidare framryckning har stoppats.

Vid 22.30-tiden uppgav den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform att ukrainska styrkor återtagit kontrollen över flygplatsen.

137 döda

Zelenskyj uppger sent på torsdagen att 137 personer har dödats under dagens strider.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppger att omkring 100 000 ukrainare tvingats fly sina hem – hittills. Tusentals uppges redan ha anlänt i grannländer som Polen, Ungern, Rumänien och Moldavien.

I staden Lviv i västra Ukraina har myndigheterna beordrat en mörkläggning av staden från och med klockan elva på kvällen, rapporterar CNN. Flera ambassader har flyttats till Lviv de senaste veckorna.

Flygplan kraschade

Vid halv nio-tiden på kvällen, svensk tid, meddelade det ryska försvarsdepartementet att ett ryskt militärt transportflygplan av typen Antonov An-26 har kraschat nära den ukrainska gränsen och att samtliga ombord omkommit.

Från ryskt håll uppger man att flygplanet transporterade materiel, inte soldater, och att kraschen orsakades av ett tekniskt fel. Hur många som omkommit säger man inte.

Kievs borgmästare Vitalij Klitjko har utlyst utegångsförbud, som ska gälla från klockan 22 torsdag kväll. Även Kiev har mörklagts under natten.

Ukrainska regeringskällor uppger vid 19-tiden på torsdagskvällen att ryska styrkor även har intagit Tjernobyl.

Ukrainas president har på Twitter varnat för riskerna med strider i området, där en allvarlig reaktorolycka inträffade 1986.

OSSE evakuererar

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) meddelar att all utländsk personal tillfälligt evakueras från Ukraina på grund av det försämrade säkerhetsläget.

Ett ukrainskt militärflygplan med 14 personer ombord har kraschat cirka två mil söder om Kiev. Flera personer har dödats, enligt inrikesdepartementet.

Rysslands försvarsdepartement uppger genom en talesperson att ryska flygangrepp har förstört ett 70-tal markmål – bland dem elva flygplatser, 18 radarstationer och en flottbas. Från ryskt håll uppges även att Ukrainas luftvärn har ”oskadliggjorts”.

Ukrainas försvarsmakt uppger å sin sida att den skjutit ned ett flertal stridsflygplan i landets östra delar.

Enligt den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform har fyra personer dött och tio skadats efter att granateld träffat ett sjukhus i regionen Donetsk i östra Ukraina.

Ukrainas militär uppger även att ett 50-tal ”ryska ockupanter” dödats i Luhansk.

Ukrainska medborgare erbjuds vapen och uppmanas att ansluta sig till försvaret. Andra uppmanas att demonstrera mot kriget.

Ukrainas överbefälhavare meddelar att han har fått order om att orsaka de ryska styrkorna ”maximala förluster”.

Befarar stort lidande

Internationella Röda korsets ordförande Peter Maurer uttrycker stor oro över situationen.

”Jag befarar ett stort lidande, med potentiellt ett enormt antal offer och omfattande förstörelse av civila objekt som vatten- och kraftverk”, säger han i ett uttalande.

Trots ryska löften om precisionsattacker rapporteras civila dödsfall. Invånare i Kiev har bland annat tagit skydd i tunnelbanan och bilköerna ringlade sig under torsdagen långa västerut, bort från huvudstaden.

Följ ämnen i artikeln