Expresident Saakasjvili gripen i Georgien

TT-AFP

Publicerad 2021-10-01

Georgiens tidigare president Mikhail Saakasjvili återvände till sitt hemland efter åtta års självvald exil.

– Jag har riskerat mitt liv och min frihet genom att komma tillbaka, sade expresidenten i en video.

Kort därpå greps han.

Följ ämnen
Ukraina

Georgiens tredje president Mikhail Saakasjvili har gripits och förts i fängsligt förvar, meddelade landets premiärminister Irakli Gharibasjvili på en presskonferens på fredagskvällen.

Landets inrikesdepartement visade sedan en video med en handfängslad – och leende – Saakasjvili.

Georgiens expresident Mikhail Saakasjvili förs handfängslad mellan två poliser in i ett fängelse i staden Rustavi, söder om den georgiska huvudstaden Tbilsi. Fotot har distribuerats av det georgiska inrikesdepartementet.

Georgiska medier rapporterade därpå att Saakasjvili tagits till ett fängelse i staden Rustavi cirka tre mil söder om huvudstaden Tbilsi.

Dömd i sin frånvaro

Saakasjvili var Georgiens president fram till 2012, då han besegrades av partiet Georgisk dröm. Efter detta lämnade han landet för att undkomma åtal om maktmissbruk, en anklagelse som Saakasjvili och hans anhängare hävdar är politiskt motiverad.

År 2018 dömdes expresidenten i sin frånvaro till sex års fängelse.

Mikhail Saakasjvili 2008, då han var Georgiens president.

På fredagsmorgonen lade Mikhail Saakasjvili ut en video på Facebook där han förklarade att han befann sig i sitt hemland.

– Jag har riskerat mitt liv och min frihet genom att komma tillbaka, sade expresidenten i videon.

Han uppmanade samtidigt alla att rösta på hans parti Förenade nationella rörelsen (UNM) i de lokala val som äger rum i helgen.

Georgiens premiärminister Gharibasjvili har tidigare i veckan sagt att om Mikhail Saakasjvili sätter sin fot på georgisk mark kommer han omedelbart att frihetsberövas.

Ukraina protesterar

Under sin exil har Mikhail Saakasjvili till stor del befunnit sig i Ukraina, där han bland annat haft en topposition i ett rådgivande reformorgan.

Saakasjvili är också ukrainsk medborgare och reaktionen från Kiev kom snabbt efter beskedet om gripandet. Ukraina kallade till sig den georgiske ambassadören i Kiev för att få en förklaring om varför Saakasjvili hålls fängslad.

En talesperson för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttryckte också ”oro” över gripandet och över ”tonen” i uttalandena från Georgien.

Micheil Saakasjvili är 53 år och född i Tbilisi i Georgien och var landets västvänlige president mellan 2004 och 2013.

På bilden från Tbilisi i Georgien i mars 2011 syns människor demonstrera mot president Saakasjvili, som de menade gjorde landet till en polisstat.