Region Skåne vill öka testkapacitet med 50 procent

Publicerad 2020-09-02

Självtestning av covid-19.

På grund av hög efterfrågan på självtester har väntetiderna blivit allt längre i Region Skåne.

Därför satsar regionen nu på att öka tillgången till tester.

Bland annat ska man införa en drive-in-lösning.

I Skåne uppmanas invånarna att testa sig vid minsta symtom. Många testar sig genom självtester som man beställer genom 1177. Där bokar man en tid för att ett friskt ombud ska hämta ut testet på ett apotek.

Efterfrågan på detta har dock blivit så hög att det är svårt att få tid för uthämtning av testerna. Nu skriver Region Skåne i ett pressmeddelande att man ska utöka tillgången till tester.

”Redan nästa vecka kommer kapaciteten att öka med 50 procent, från 10 000 test per vecka till 15 000”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Fler detaljer väntas nästa vecka, men det rör sig bland annat om drive-in-lösningar på provtagningsställen.

Mobil provtagning för covid-19, Vetlanda.

Unga uppmanas testa sig

Regionen belyser även vikten av att barn och unga att testa sig.

Under dagen har bland annat Sydsvenskan uppmärksammat begränsade möjligheter för just barn och unga att beställa självtester genom regionens 1177-lösning, där man måste identifiera sig med e-legitimation, något som enligt Sydsvenskan inte funkar för personer under 16 år på 1177. Alla har inte heller möjlighet att skaffa e-legitimation.

– Vi är medvetna om att vissa ungdomar mellan 13 och 17 år har problem att beställa självtester på 1177.se, på grund av att de inte har rätt e-legitimation, säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Anna Strömblad uppmanar unga till att kontakta sin bank för att kontrollera sin tillgång till e-legitimation. Om man har symtom och inte kan skaffa e-legitimation ska man kontakta sin vårdcentral.

– Det är vårdnadshavaren som har ansvar för att barnet testas om det uppvisar symptom, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, i pressmeddelandet.