Anmälde brott – då stormade polisen barnfamiljen istället

Bröt sig in i lägenheten – mamman: ”Man tror inte att det är sant. Jag är jättearg”

Publicerad 2024-04-13

Elin, hennes sambo och deras snart tvååriga dotter fick en chock när deras lägenhetsdörr slagits in av polisen. Allt efter ett missförstånd där två adresser blandats ihop.

Elin anmälde ett pågående brott.

Då blandade polisen ihop två adresser – och gjorde en räd i hennes lägenhet istället.

– Det är faktiskt helt rubbat att sådana här misstag kan ske och att polisen sen bara sopar det under mattan, säger hon.

Det var i tisdags förra veckan som ”Elin”, som egentligen heter något annat, var ute och åt middag ihop med sin sambo och deras snart tvååriga dotter.

Då överhörde de tre män vid bordet bredvid planera ett grovt brott och hur de ska fly landet.

– Som goda medmänniskor ringde vi polisen i bilen efteråt för att informera om detta, säger Elin.

Familjen tänkte inte mer på det sen.

Men när de kommer fram till sin lägenhetsbyggnad på Kungsholmen får de en chock.

”Jag är bara så rädd”

Där står nämligen flera piketbussar och polisbilar parkerade utanför.

Inne i byggnaden konfronteras de snabbt av polisen, som redan hunnit slå in deras lägenhetsdörr.

– De har totalkvaddat den, brutit upp den. Poliser står inne i vår lägenhet och jag är bara så rädd och undrar vad som händer.

Elin berättar att de inte får någon information om vad som försiggår.

– Istället frågar de mig massa saker; var jag varit, om jag har flera telefoner, var min sambo är. Och min sambo håller de nere i garaget i en timme.

Polisens erkännande

Under den kaosartade seneftermiddagen fick Elin senare intrycket att det rörde sig om ett misstag, att polisen blandat ihop två adresser.

Det bekräftar nu Stockholmspolisen för Aftonbladet.

Mats Eriksson, presstalesperson hos polisregion Stockholm.

”Kvinnan du pratat med ringer polisen eftersom hon överhör ett samtal om ett brott. Hennes telefonnummer syns i polisens system. Samtidigt pågår en insats gällande hot, misshandel och rån men där har vi vid det tillfället ingen adress. De två ärendena har inte med varandra att göra. Av oklar anledning blandar någon ihop de två ärendena”, skriver Mats Eriksson, presstalesperson hos polisregion Stockholm, i ett mejl.

”Eftersom vi har telefonnumret och därmed adressen, åker polisen dit i tron att en kvinna är i nöd. Och det är fel adress. Något senare får vi kännedom om den rätta adressen och kan åka dit och lösa den situationen”.

”Är helt rubbat”

Elin har viss förståelse för att den mänskliga faktorn kan leda till misstag. Däremot är hon mycket upprörd på polisen över deras hantering av ärendet.

– Jag förstår varför förtroendet för polisen inte är där det ska vara. De lovade på plats att de skulle fixa en ny dörr morgonen därpå, men det var ingen som kom eller ens kontaktade oss. Istället fick vi jaga folk som byggarbetare och låssmeder, för det var inte bara dörren utan all betong och vägg runtom var också helt trasig, säger hon och fortsätter;

– Det är helt rubbat att såna här misstag kan ske och att polisen sen bara sopar det under mattan. Man tror inte att det är sant. Jag är jättearg.

Kontaktat advokater

Mats Eriksson menar dock att polisen följt rutinerna.

– Enligt mina uppgifter så har vi kontaktat låssmed och tillförslutit dörren tillfälligt. Den som sedan har betalat kan göra ersättningsanspråk mot polisen, säger han.

Dagen därpå åtgärdade fastighetsägaren en ny dörr och Elin säger att hon ännu inte hört av något från polisen.

– Jag har kontaktat advokater för vi tycker att de har gjort ett intrång på vår integritet. Vi har känt obehag hemma och alla grannar som har sett detta, vad tänker de om oss? Det har varit en chockerande, obehaglig och omtumlande upplevelse.

Följ ämnen i artikeln