Olivia drogades på klubben – nu startar vännerna företag

Publicerad 2023-04-02

Olivia, 19, drogades på klubben i Malmö förra sommaren.

Nu har hennes vänner startat ett UF-företag för att hindra fler från att bli drogade.

– I en bättre värld hade vårt företag inte behövt existera, säger Elin Malmgren som är en av grundarna av Drockerz.

19-åriga Olivia minns hur hon stod och dansade till musiken på klubben i Malmö den där sommarlovskvällen förra året. Därefter har hon en minneslucka på nästan 12 timmar. 

– Jag tog emot en drink från en kille vid ett vipbord. Drinken måste ha varit spetsad för mina kompisar har beskrivit hur jag snabbt blev lealös i kroppen och helt okontaktbar.

Hon tystnar en stund innan hon fortsätter:

– Usch, jag har mått så himla dåligt över det här. Jag har skämts jättemycket. Det är fortfarande jobbigt att prata om.

Olivias vänner beskriver att de blev arga och oroliga när de hörde om det som hänt henne. Därför har de nu startat UF-företaget Drockerz.

Förhoppningen är att förhindra att fler blir drogade när de festar.

– I en bättre värld hade vårt företag inte behövt existera, säger Elin Malmgren en av Olivias vänner som står bakom Drockerz.

Sys på second hand-tröjor

Från bomullströjor köpta second hand syr Elin Malmgren, Emilia Skinässson, Alicia Arndt och Alva Andersson ett drinköverdrag som ska fungera som ett knarkskydd. Drinköverdraget träs över glaset så att ingen ska kunna lägga ner droger i det. 

– Drockerz är en del av ett skolprojekt där vi fått i uppgift att skapa ett eget företag. Men vi tänker större än så och vill göra något som som känns viktigt, säger Elin Malmgren som går sista året i ekonomiklassen på Sundsgymnasiet i Vellinge kommun.

Från vänster Elin Malmgren, Emilia Sjunnesson, Alva Andersson och Alice Arndt.

Hon fortsätter: 

– Olivia är inte den enda vi känner som har blivit utsatt. Vi känner jättemånga som blivit drogade på krogen. Det är verkligen hemskt, säger Elin Malmgren.

Alva Andersson fyller i:

– Vi vill ge tillbaka makt till de tjejerna som har blivit utsatta och nerdrogade på krogen. Och skapa trygghet för de som kanske aldrig blivit ner drogade, men som inte kan slappna av på krogen för att de är rädda för att bli det, säger Alva Andersson. 

Polisen: Unga vaskar inte drinkar för 150 kronor

Mörkertalet kring hur många som drogas på krogen är stort. Enligt polisen finns det ingen exakt statistik och därför är det svårt att se om problemet ökat eller minskat. 

– Ett stort problem är att de som utsätts inte anmäler. Vi tror att de kanske skäms eller att de inte förstår vad de blivit utsatta för ett brott, säger Mathias Lööw, gruppchef för narkotikapolisen syd. 

Samtidigt menar han att den här typen av brott är svåra att utreda. 

– De flesta droger går ur systemet på några dagar. Det är viktigt att anmäla så fort det bara går, annars är risken stor att det inte går att ta reda på vilken drog de utsatts för. 

Enligt Mathias Lööw är det framför allt tjejer som blir utsatta och killar som begår brottet. Motivet till att droga någon är ofta sexuellt i de fall de gäller tjejer. I de fall då killar blir drogade är det oftast kopplat till rån. 

Ett vanligt scenario är att gärningsmännen tillfället i akt att spetsa någon drink när personen ställt i från sig den för att exempelvis gå ut och röka eller gå på toaletten.

– Framför allt bland yngre personer är det förekommande att de väljer att dricka den där drinken för 150 kronor som de ställt ifrån sig, istället för att köpa en ny. Det är såklart en stor riskfaktor, säger han.

“Hjärnspökena finns kvar”

Det har snart gått ett år sedan Olivia blev nerdrogad den där sommarlovskvällen. Hon beskriver att vännerna som var med klubben fick hjälpa henne hem. Något hon är väldigt tacksam för. 

– Det hela hade kunnat sluta så mycket värre. Jag vet ju fortfarande inte vilken drog jag fick i mig eller varför någon bestämde sig för att droga mig. 

Hon beskriver hur upplevelsen påverkar henne än i dag. 

– Nu när jag går ut så har jag det här med mig i mitt bagage. Hjärnspökena finns kvar. Jag tänker till mer, även om jag kunnat släppa det mer och mer med tiden, säger hon.

Följ ämnen i artikeln