Emma, 19: ”Vi vågade inte gå ensamma”

Uppdaterad 2016-04-25 | Publicerad 2016-04-24

En man i 20-årsåldern är fortfarande misstänkt för att ha våldtagit en yngre kvinna i en av hytterna under skandalkryssningen.

Nu vittnar fler om kaoset som slutade i att utslagna ungdomar rullades av båten i rullstol.

– Vi sa åt varandra att inte gå ensamma, säger Emma Rehnström, 19, en av studenterna ombord på färjan.

Emma Rehnström, 19, var en av studenterna ombord på färjan.

En yngre kvinna misstänks ha blivit våldtagen på Silja Lines studentkryssning natten till lördag. Sedan båten la i Stockholm har en man i 20-årsåldern varit skäligen misstänkt för brottet.

Våldtäkten, som ska ha varit ett fullbordat samlag, inträffade mitt i natten.

– Det hände i en hytt, säger Jan-Olov Lundgren, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

Inledningsvis greps mannen, men han släpptes senare av polisen.

– Misstankarna kvarstår, men man har släppt honom för att det inte finns någonting han kan göra för att försvåra utredningen, säger han.

Enligt polisen är kvinnan mycket tagen av situationen.

”Det var hemskt”

19-åriga Emma Rehnström från Alfta i Hälsingland var en av studenterna ombord på färjan. Hon fick nyheten om våldtäkten genom en gruppchatt som hon har med sina vänner.

Där hade någon skickat en skärmdump om att en person misstänks för våldtäkt på samma Silja Line-färja som hon bara några timmar tidigare varit ombord på.

Hon är sliten på rösten när Aftonbladet får en pratstund med henne.

– Då reagerade vi alla likadant, att det var hemskt. Man blir förvånad ändå, för man tror inte att det ska hända fast man har hört om det. Man blir förbannad, säger Emma Rehnström.

”Måste ju kunna gå klädd hur man vill”

Som tusentals andra studenter i 18-19-årsåldern vill hon fira att skolan snart är slut. Men inför resan hade både hon och kompisarna tänkt på vilka kläder de skulle ha på sig – för att inte utsätta sig för onödiga risker.

– Vi skulle ha byxor och inte klänning. Det är ju fel, det ska inte vara så. Man måste ju kunna gå klädd hur man vill men man tar ju hellre det säkra före det osäkra.

Hon hade som många andra läst om den tidigare misstänkta gruppvåldtäkten som ska ha inträffat på Silja Lines kryssning i slutet av mars. Festen arrangeras av företaget ”Fun Cruises”.

– Jag kände eftersom det hänt på en kryssning innan, det var därför vi tänkte efter lite mer noga nu också.

Hon och tjejgänget höll ihop och hade kommit överens om att inte röra sig ensamma runt på färjan.

– Det var nån som sa innan vi åkte att det kan hända mycket på kryssningarna. Vi sa väl åt varandra att gå inte ensam och så gick en till med, säger Emma Rehnström.

”Måste bli någon ändring”

Trots att en brand bröt ut ombord och att personer fick rullas av färjan i rullstol när den anlände till Stockholm kände Emma sig säker ombord.

– Det kändes tryggt ändå, men tydligen så var det inte tryggt nog eftersom det blev som det blev.

Arrangören skickade ut ett mejl före kryssningen där det bland annat stod ”ett nej är ett nej” och att personalen fanns där för studenterna ombord. Emma såg många vakter men säger att de troligtvis inte kunde göra mer.

– Sådant där händer väl inne på en hytt där man inte ser.

Tycker du att det ska behöva vara så här på en kryssning?

– Nej, man vill ju åka iväg för att ha kul och slippa vara orolig för att det ska hända någonting. Det är jättetråkigt att det ska vara så här och det måste ju bli någon ändring, säger Emma Rehnström.

Följ ämnen i artikeln