”Jag är inte gravid – jag har matallergi”

Publicerad 2016-04-12

Det var den här bilden som Annema Refsnes la ut på Instagram för att visa att matallergier borde tas mer på allvar.

Matallergiska Annema Refsnes har tröttnat på att få frågan om hon är gravid.

– Många skrattar åt oss med matallergier, för det är ju ”bara en trend”, säger hon till norska TV 2.

– Men för mig handlar det om att få en dag utan att vrida mig i smärtor.

I helgen la norska Annema Refsnes, 38, ut en bild på Instagram, där hon visade upp sin mage. Hon skrev att hon inte är gravid utan att hon kämpar med sina matallergier.

– Jag har fått frågan om jag är gravid och jag märker att folk stirrar. Om jag ätit något jag inte tål blir magen väldigt rund, säger Annema Refsnes till norska TV 2.

Hon upplever att många har fördomar kring matallergier och att hon ofta ses som besvärlig när hon beställer specialmat på kaféer.

– Många skrattar lite åt oss med matallergier, för det är ju bara en trend. För mig handlar det om att få en dag utan att vrida mig i smärtor och se ut som om min son snart ska få ett syskon, säger hon till TV 2.

Blev matförgiftad på semestern

Allergi innebär att kroppens immunförsvar överreagerar på ett ämne, i det här fallet mot proteinämnen i maten, och reaktionen kommer ofta strax efter att man ätit.

För några år sedan blev Annema Refsnes matförgiftad under en semester i Spanien och sedan dess har hon haft magproblem. Hon undviker mjölk och är försiktig med gluten för att slippa ha magsmärtor i flera dagar.

Undviker mjölk och gluten

Trots att hon genomgått flera undersökningar har hon inte fått några tydliga svar på vad hon tål och inte tål.

Annema Refnes hoppas att magbilden ska få folk att förstå hur det är att leva med matallergi och att det måste tas seriöst.

– Jag är trött på att ses som ett missfoster för att jag måste ha specialmat. Det är ingen trendgrej, säger hon till TV 2.

Följ ämnen i artikeln