Australien: ”MH370 var på autopilot”

Publicerad 2014-06-26

Nya detaljer om försvunna planet

MH370 var med största sannolikhet på autopilot när det störtade i Indiska Oceanen.

Det uppger australiska regeringen nu.

Samtidigt flyttas sökandet söderut.

Malaysian Airlines–planet har varit spårlöst försvunnet i månader och teorierna om vad som hänt har inte direkt varit få.

Tidigare i veckan kom uppgifter om att en ny utredning visar att planet troligtvis var helt när det störtade och att det flugits kontrollerat i timmar efter att kommunikationen bröts.

Nytt sökområde

Samtidigt tycks avläsningarna av vilken höjd planet flögs på ha varit felaktiga och utredarna tror därför att planet kom längre söderut i Indiska Oceanen än man tidigare trott.

Men fortfarande har inga delar av MH370 hittats.

På torsdagsmorgonen, svensk tid, uppgav australiska regeringen under en presskonferens att sökandet nu kommer att äga rum i ett nytt område. Fortsättningsvis kommer arbetet med att hitta det försvunna planet att genomföras längre söderut längs ett smalt bågformat område i södra Indiska oceanen.

”Högst troligt”

Australiska regeringen menar att det nya sökområdet är ”den mest sannolika plats” för var planet finns, uppger CNN.

Samtidigt sa landets biträdande premiärminister Warren Tuss att det är ”högst, högst troligt” att planet flögs med autopilot över Indiska Oceanen tills bränslet tog slut och planet störtade ner i havet. Han sa dock att man inte vet exakt när autopiloten slogs på och ville inte spekulera i vem som skulle ha kunnat slå på den eller varför. I stället hänvisade han till att det är malaysiska myndigheter som leder den övergripande utredningen.

Följ ämnen i artikeln