Sara, 21, kom aldrig tillbaka

Uppdaterad 2013-01-16 | Publicerad 2012-03-18

2010: Dansade med på ”Allsång på Skansen”2012: Begravd i Irak – hedersmord misstänks

Allsångspremiären 2010. ­Sara Mohammed Ali ­dansar och sjunger med i ­Anna Bergendahls ”This is my life” på Skansen i Stockholm.

Mars 2012. Sara ligger ­begravd i Irak.

Hedersmördad, miss­tänker riksföreningen Glöm Aldrig ­Pela & Fadime.

Kurdiska Sara Mohammed Ali var 18 år när hon sökte svenskt uppehållstillstånd 2008 och bosatte sig i Kista. Hon flydde till Sverige när fadern vägrade låta henne gifta sig med en man som hon träffat under studierna i irakiska Kurdistan.

Tre år senare övertalade familjen henne att besöka hemlandet. I september 2011 dog hon under oklara omständigheter. Familjen hävdar att hon dog en naturlig död. Men riksföreningen Glöm Aldrig Pela & Fadime, GAPF, tror inte på det:

– Det finns en väldigt stark misstanke om att det var ett hedersmord, säger föreningens ordförande ­Sara Mohammad.

”En väldigt söt tjej”

Under tiden i Sverige pluggade Sara Mohammed Ali svenska och jobbade som lokalvårdare på ett ­hotell i Stockholm.

– Hon fokuserade bara på jobb. Fick hon extra pass tog hon dem, säger en vän.

Många killar i Sverige var småkära i Sara – ”hon var en väldigt söt tjej” – men hon var inte intresserad. Flera år efter att hon tvingats bryta förhållandet med sin kille i Irak, var hon fortfarande kär i honom, trots att han hade gift sig med en annan:

– Jag tänker alltid på ­honom, sa Sara till en vän.

Hon lyssnade inte på ­kurdisk musik i Sverige, i stället gillade hon George Michael – och Anna Berg­endahls ”This is my life”, som hon hörde på Skansen med några vänner:

– Sara gillade att sjunga och dansa, tyckte att det var jättekul med allsången. ­Alla andra hade mackor med till Skansen, men hon och en kompis hade kastruller med mat, de hade lagat mat hela dagen, skrattar en vän.

Pappan tog passet

Efter ett tag fick Sara hemlängtan. Hon saknade sina småsyskon och de ständiga samtalen från familjen om att komma hem gav ­effekt:

– De sa till henne att ”mamma behöver dig, hon är sjuk”. Sara frågade ”låter ni mig åka tillbaka då” och de svarade ”ja absolut, varför tänker du så”, säger en bekant.

Sara köpte en tur och ­retur-biljett till irakiska ­Sulaymaniyya. När hon kom till hemlandet blev inget som hon hade tänkt sig.

Familjen – som bor i ­Ranya norr om Sulaymaniyya – ville gifta bort henne. När Sara vägrade beslagtog pappan hennes pass.

I den kurdiska, norra ­delen av Irak är hederskulturen stark. Om en kvinna vägrar gifta sig med den man familjen väljer, anses familjens heder kunna återställas genom att kvinnan dödas.

– Sara ringde till Sverige och sa att ”de dödar mig om jag inte får hjälp härifrån”, berättar Sara Mohammad på GAPF.

Enligt henne besökte ­Sara det svenska honorärkonsulatet i irakiska Erbil, för att få hjälp med svenska resehandlingar. I stället ska den svensktalande person som Sara träffade ha ringt till pappan, som hämtade och körde hem henne till Ranya.

Svenska UD har undersökt uppgifterna och hävdar att Sara varken besökt konsulatet eller lurats av personalen. Dåvarande honorärkonsuln Carl Henrik Assargård säger:

– Det är närmast uteslutet att något sådant skulle förekomma.

I flera månader före sin död var Sara avskärmad från omvärlden. Hennes mobiltelefon beslagtogs. Hon bevakades i ett rum i hemmet i Ranya dygnet runt, av pappan eller någon broder. När hon skulle gå på toaletten följde de med.

Olika dödsorsaker

Natten mellan den 3 och 4 september 2011 dog Sara Mohammed Ali. Hon blev 21 år gammal.

– Pappan begravde henne tidigt på morgonen. Det är väldigt ovanligt att inte samla släkten till begravningar. Ena stunden uppgav de att hon dött av reumatism, nästa av cancer. Det ­låter inte trovärdigt, säger Sara Mohammad på GAPF.

Föreningen Glöm Aldrig Pela & Fadime polisanmälde Saras död några dagar ­senare. En förundersökning inleddes den 14 september, uppger kammaråklagare Bodil Bassmann vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. Hon vill ­inte avslöja brottsrubri­ceringen, men säger att ­ingen är anhållen eller häktad:

– Vi har utrett anmälan så gott vi kan i Sverige. Jag fattar beslut inom de närmsta veckorna om det finns anledning att gå vidare eller om förundersökningen ska läggas ner, säger Bassmann.

Inte obducerats

Sara Mohammed Alis kropp har inte obducerats för att försöka fastställa dödsorsaken. Rikskriminalens tidigare expert på ­hedersvåld, Kickis Åhré ­Älgamo, i dag polisinspektör vid Södertörnspolisen, säger:

– Vi har fått igenom ­obduktion i efterhand i andra fall. Men man måste ha grund för att göra det.

Om en etniskt svensk tjej försvunnit – hade polisen satsat lika lite resurser då?

– Då hade det fått en ­annan typ av prioritering, det är jag övertygad om, säger Åhré Älgamo.

Afton­bladet har via ombud sökt familjen i Irak för en kommentar, men utan framgång.