Flickornas sms kan fälla automatvapenbarnen i Gubbängen

Teorin: ”Den lägenheten var måltavlan” • Sms-konversation kan fälla pojkarna

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2023-04-20

Tonåringarna sköt först rakt in i ett vardagsrum och sedan 24 skott mot en lägenhetsdörr i samma hus.

Under tiden de begick brotten var de på rymmen från ett HVB-hem.

I lägenheten som besköts hade det tidigare bott en person som numera är internationellt efterlyst.

Skotten i Gubbängen är ett av flera dåd i våldsvågen som drabbat Stockholm.

Den 28 december sköt två 15-åringar skarpt mot ett flerfamiljshus i området – två gånger.

Vid den första skjutningen besköts fasaden till ett flerfamiljshus med flera skott med pistol och automatvapen. Skotten gick rakt genom ett fönster och in i lägenhetens vardagsrum. 

Det tog inte slut där.

Pojkarna sköt sedan skarpt mot en lägenhetsdörr där 24 skott ska ha gått in i lägenheten där en person även befann sig.

De har nu åtalats tillsammans med flera andra.

En felskjutning

Åklagare Karin Hammar leder utredningen. Hon menar att den första skjutningen är riktad mot en eventuell måltavla medan den andra skjutningen där 24 skott avlossades är en felskjutning.

– Mitt påstående var att den första lägenheten som de sköt mot, det var den lägenheten som var måltavlan, säger Karin Hammar.

I lägenheten har det tidigare bott en person som numera är internationellt efterlyst av Interpol.

– Det har varit en person skriven där tidigare, fram till november förra året. Nu bor en anhörig där och min teori är att den skjutningen är rätt skjutning, säger Karin Hammar.

I den andra skjutningen var även en 14-årig pojke med som inte har åtalats på grund av sin unga ålder.

– Han greps på platsen och hade någon form av delaktighet men det kommer inte prövas av domstol eftersom han är under 15 år, säger Karin Hammar.

”Vad betyder ambenition?”

I utredningen hördes en ung flicka som till en början var misstänkt. Hon ska ha haft kontakt med en 15-årig flicka som nu åtalats i fallet.

– Hon delgavs misstanke om grovt vapenbrott då hennes dna fanns på en av patronerna i trapphuset men det fanns inget dna på något vapen och då valde jag att inte åtala, säger Karin Hammar.

Bland annat ska hon ha skickat sms till den 15-åriga flickan.

Sms:en används som en del av bevisningen i utredningen och kan fälla pojkarna för brottet.

– Alla konversationer i deras telefoner med varandra och med de andra tilltalade har varit en stor betydelse för att kunna styrka att de varit på platsen, att de har känt varandra och att de har umgåtts, säger Karin Hammar.

När förhörsledaren läste upp misstankarna för flickan, som till en början var misstänkt, och att hon var misstänkt för att ha haft ett automatvapen med tillhörande ammunition, svarade hon:

– Vad betyder ambenition?

Förhörsledaren svarar att ammunition är det som man laddar ett vapen med och att flickan begick gärningen med uppsåt.

Återigen svarade flickan då:

– Vad betyder det?

Vad gäller den åtalade 15-åriga flickan står hon åtalad för grovt vapenbrott efter att hennes dna hittats på både ett vapen och en patron, enligt åklagaren.

Varningsklockor ringde

De två 15-åriga pojkarna som nu är misstänkta var på rymmen från sina HVB-hem vid händelsen den 28 december.

I handlingar som Aftonbladet har tagit del av står det att den ena misstänkte 15-åringen befinner sig i kretsar där kriminalitet och droger förekommer samt att han har svårt att bryta sitt kriminella beteende.

”När den unge har varit avviken har polisen påträffat honom i samband med misstanke om brott eller då han befunnit sig i riskfyllda miljöer där droger och kriminalitet förekommer”, står det i en utredning.

Även hos den andra 15-åringen hade varningsklockorna ringt. Bland annat står det i en förvaltningsrättsdom att pojken har en hög frånvaro och inga godkända betyg.

”NN har varit aktuell hos socialtjänsten sedan hösten 2021 efter att skolan anmält oro om bl.a. droganvändning.”

Kan inte koppla till nätverk

Båda pojkarna svarade ”inga kommentarer” i förhören med polisen.

Under utredningens gång har man inte kunnat koppla pojkarna till något kriminellt nätverk eller om de har tvingats till att utföra skjutningarna.

– Vi har inte kunnat bevisa hur det blev såhär och om någon har givit de uppdrag men man kan konstatera att de är unga och att det finns en stor sannolikhet att det kan vara andra personer som ligger bakom det med tanke på att det använts automatvapen och pistol. De måste ha fått tag på dessa från något ställe, säger Karin Hammar.

Följ ämnen i artikeln