Ministern om avslöjandet: ”Reglera friskolor hårdare”

Publicerad 2023-06-16

Skolminister Lotta Edholm reagerar starkt på Aftonbladets avslöjande om en stor läcka som mörkats av skolbolaget Academedia.

Hundratals känsliga dokument lades ut öppet på nätet – och avslöjade att elevers ”nöjdhet” styr lärarlöner.

– Det känns som måndag hela veckan när media kontinuerligt avslöjar nya friskoleskandaler, säger Lotta Edholm.

I fyra dagar låg mappar med dokument helt öppna på Google drive, där vem som helst kunde ladda ner personuppgifter om 169 lärare inom Academedia.

Men handlingarna visade också hur skolföretaget låter elevers ”nöjdhet” påverka lärarlöner, trots att man tidigare sagt att detta inte ska styra.

Skolminister Lotta Edholm reagerar starkt på avslöjandet.

– Det gör att jag stärks i min övertygelse om att vi måste reglera friskolor mycket hårdare, säger hon.

– Dagens skolsystem gynnar kortsiktiga aktörer som vill göra snabba klipp. Vi gör nu den största omläggningen på 30 år och kommer slå ner mycket tuffare på de skolor som inte når långsiktiga kunskapsresultat utan istället prioriterar kortsiktigt nöjda elever och aktieägare.

Academedia säger att man fortfarande undersöker omfattningen av läckan.

Lät elevers omdömen om lärare styra lön

Dokumenten visade hur Academedia systematiskt använder sig av en metod kallad UU, Utbildningsutvärderingar, när de väljer vilka som ska få bli förstelärare – och få 5000 kronor mer i lön.

UU innebär att man låter elever sätta betyg på sina lärare, utifrån hur nöjd man är med dem.

Aftonbladets gransknig visar att UU-resultaten nämns i 32 av de läckta dokumenten, om en femtedel av lärarna. Ofta som motivering till att läraren ska få förstelärartjänsten och högre lön.

”...UU-resultat visar på en hög undervisningskvalitet och en mycket hög nöjdhetsgrad hos våra elever” nämns till exempel i vitsordet om en lärare i Stockholm.

Facket och många lärare har varit kritiska till att UU överhuvudtaget används – då elevers omdömen inte anses tillförlitliga.

Enligt Academedia undersöker man omfattningen av läckan och ska sedan informera berörda lärare om att deras uppgifter spridits. När det gäller UU menar skolchefen Jens Levin att det bara är en liten del av processen och ”de ska snarare ses som ett verktyg för individen”.

Skolminister Lotta Edholm reagerar på Aftonbladet avslöjande.