Historiska EU-lagar gällande mäns våld mot kvinnor

Publicerad 2022-10-26

Samtyckeslagar ska införas i hela EU och könsstympning ska förbjudas.

Det är två av förslagen som presenteras när EU förhandlar om en heltäckande lagstiftning gällande mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

– Läget för kvinnor och flickor runt om i Europa är akut, säger Evin Incir (S) huvudförhandlare för direktivet.

Mer än var femte kvinna har utsatts för våld i nära relationer och varannan ung kvinna ska ha utsatts för nätvåld, visar en genomgång av EU-kommissionen.

– Mäns våld mot kvinnor är ett av de mest akuta problemen i EU just nu. Det har också förvärrats under pandemin eftersom kvinnor och flickor tvingats hålla sig hemma med sin förövare, säger Evin Incir (S).

Nu ska EU ta ett helhetsgrepp i frågan och ta fram lagförslag på EU-nivå som rör mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

– Det här är ett historiskt heltäckande förslag. I många europeiska länder ser vi en tillbakagång vad gäller jämställdheten och då gäller det att EU:s medlemsstater tar ett gemensamt tag och bekämpar dessa vidriga brott som varken ser till tid eller rum och som sker i alla länder och samhällsklasser, säger Evin Incir som kommer att leda förhandlingen om EU-lagstiftningen.

”Måste se till att ett nej är ett nej”

Lagförslagen kommer bland annat att handla om att förbjuda könsstympning, förlänga preskriptionstider, stärka kontaktförbuden och införa samtyckeslagstiftning.

– Just nu är det mindre än hälften som har samtyckeslagstiftning men i alla EU:s medlemsländer måste vi se till att ett ja alltid är ett ja och ett nej alltid är ett nej och det måste respekteras. Jag kommer också föreslå att samtycke inte ska kunna köpas då handlar det om våldtäkt, säger Incir.

Vad kommer de nya lagförslagen innebära för svensk del?

– Inget land har en perfekt lagstiftning på plats och i Sverige kommer det att innebära en skärpning, bland annat gällande våld mot kvinnor på nätet. Det kommer dessutom medföra straffskärpningar och maxstraffet för våldtäkt kommer höjas. Men också om att öka kunskapen hos och förbättra samverkan mellan olika relevanta myndigheter. Det här kommer medföra förändringar för alla medlemsstater för att förbygga och öka kampen mot de här brotten.

De första förslagen kommer att läggas fram i december och Evin Incir hoppas att man till våren kan börja förhandla med medlemsstaterna.

– Jag förväntar mig dessvärre motstånd från högernationalister gällande vissa av förslagen men jag hoppas att vi genom en bred majoritet i Europaparlamentet ska få medlemsstaterna i rådet att inse att brott mot kvinnor och barn är ett nödläge vi inte längre kan blunda för.