Här är alla som skjutits till döds i september

Publicerad 2023-09-28

Elva personer har skjutits ihjäl bara i september.

Dessutom har en kvinna dött i ett sprängdåd som också kopplas till den pågående våldsspiralen.

Flera städer har drabbats i den senaste våldsvågen. Nedan listas alla dödskjutningar – och ett dödligt sprängdåd – i september.

7 september, Uppsala

En kvinna 60-årsåldern skjuts till döds i Gränby i Uppsala. Två unga killar, 15 och 19 år gamla, grips som misstänkta för mordet. Enligt Aftonbladets uppgifter var kvinnan mamma till Ismail Abdo, även känd under smeknamnet ”Jordgubben”, som Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”, ligger i konflikt med.

11 september, Haninge

I Haninge hittas 13-åriga Milo död i ett skogsområde. Han har blivit skjuten i huvudet. Milo hade tidigare anmälts försvunnen och var inte känd av polisen sedan tidigare.

Milo, 13, hittades död i ett skogsområde tidigare i september.

12 september, Sollentuna

Tidigt på kvällen skjuts en man i 20-årsåldern till döds i Sollentuna. Enligt Aftonbladets uppgifter skjuts mannen i huvudet och flera personer ska ha setts lämna platsen på elsparkcykel.

12 september, Uppsala

Tidigt på morgonen blir en man skjuten i ett trapphus i Sala backe i Uppsala. Enligt uppgifter ska dådet ha varit riktat mot en släkting till Rawa Majid men i stället skjuts Mogos Amanuel, 25, när han är på väg till sitt jobb inom hemtjänsten. Han dör när han anländer till sjukhuset.

Mogos Amanuel Tesfemariam flyttade till Uppsala för att plugga juridik. Men först ville han jobba och spara pengar.

13 september, Stockholm

Polisen larmas till Vasastaden i centrala Stockholm under kvällen. Giovanni, 19, skjuts med flera skott. Hans liv går inte att rädda. Ingen har gripits kopplat till händelsen.

Giovanni blev 19 år gammal.

14 september, Stockholm

En tonåring skjuts till döds i Västertorp i södra Stockholm. Tonåringen hittas utomhus och de misstänkta gärningsmännen uppges ha lämnat platsen i en svart bil.

16 september, Stockholm

I Råcksta i västra Stockholm blir en 39-årig man skjuten. Han förs till sjukhus i ambulans men hans liv går inte att rädda. Vittnen uppger att man hört flera skott.

21 september, Sandviken

en pub i centrala Sandviken öppnar en person eld. Fyra personer skadas, en man i 20-årsåldern och 71-åriga Erik Viiri dör senare av sina skador.

Erik Viiri, 71, sköts till döds inne på Mulligans pub i Sandviken. Gärningsmannen var egentligen ute efter någon annan.

27 september, Stockholm

Mitt under pågående fotbollsträning skjuts en 18-årig man till döds på en idrottsplats i södra Stockholm. Efter skjutningen sprids en film på sociala medier som visar delar av förloppet.

27 september, Stockholm

Strax före midnatt larmas polisen om en skjutning i Jordbro söder om Stockholm. Två män hittas skadade, en av dem dör. Den andre personen förs till sjukhus med ambulanshelikopter, hans skadeläge uppges inte vara livshotande.

28 september, Uppsala

Tidigt på morgonen sker en kraftig explosion i Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern dör i samband med sprängningen. Attentatet kopplas till den pågående våldsvågen – men kvinnan har ingen koppling till Foxtrot-konflikten, enligt Aftonbladets uppgifter. Måltavlan för bomben knyts till ett grannhus.

Två män dog i skjutningen på en pub i Sandviken den 21 september.
Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET