Hunden Tobi, 6, lekte i trädgården – attackerades av rådjur

Publicerad 2023-07-06

6-årige hunden Tobi var ute och lekte i trädgården.

Då gick ett rådjur till attack.

– Det är väldigt sällsynt, säger djurartsexperten Tom Arnbom.

När hunden Tobi var ute och lekte i sin trädgård i Tungelsta söder om Stockholm dök det plötsligt upp ett rådjur med sitt kid från en närliggande skog.

– Han brukar i vanliga fall tycka att de är lite spännande, men i det här fallet var han lite avvaktande, säger Tobis ägare Rasmus Hansen.

Till en början närmade sig rådjuret Tobi försiktigt. Sedan gick det till attack.

Fångades av övervakningskamera

Händelsen fångades på övervakningskamera och var över på några sekunder.

– Han sprang in och gömde sig under altanen och var lite skärrad efteråt, men det har gått bra och han har inte fått några skador, säger Rasmus Hansen.

Han säger också att Tobi aldrig tidigare har attackerats av ett rådjur.

– Det har aldrig hänt tidigare.

”Väldigt sällsynt”

Tom Arnbom.

Enligt djurexperten Tom Arnbom, biolog vid WWF, är det väldigt ovanligt att rådjur attackerar hundar – men han säger att det kan hända om de känner sig trängda.

– Det är väldigt sällsynt, jag har nog nästan aldrig hört talas om det. Men det kan hända om de är med sina ungar, då kan de gå i försvar, säger han.

I det här fallet befann sig kidet i närheten när rådjuret attackerade hunden.

– Om kidet hade stannat i skogen hade det nog aldrig hänt, men i det här fallet följde det efter och då har rådjuret valt att strida, fortsätter Tom Arnbom.

Rådet: Håll hunden kopplad

Han säger också att man ska tänka på att alltid ha sina hundar kopplade under den här tiden på året om man befinner sig på andra platser än sin tomt.

– Den här situationen är annorlunda eftersom hunden är på sin gård. Men om man är ute med sin hund ska man ta det försiktigt och koppla hunden, säger han.

Följ ämnen i artikeln