HD sänker straff för män som berättade om brott

Publicerad 2022-12-28

Högsta domstolen slår fast att männen straff ska sänkas med två år från straffvärdet. Arkivibld.

Två män som på ett avgörande sätt medverkade till att brotten de misstänktes för kunde klaras upp ska få sina straff sänkta med två år, slår Högsta domstolen fast.

Domen välkomnas av riksåklagaren – som hoppas att det leder till att fler misstänkta nu väljer att prata i polisförhör.

De både männen döms för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Straffvärdet motsvarar enligt HD sex respektive fem år och tio månaders fängelse, men domstolen dömer dem nu till fyra respektive tre år och tio månaders fängelse .

Anledningen till att straffen sänks är att männen har lämnat uppgifter om den egna brottsligheten som varit avgörande för utredningen.

Det var i oktober och november förra året som männen kontaktade polis och berättade att de tvingades att sälja narkotika och att de fruktade för sina liv. Uppgifterna fick polisen att genomföra en husrannsakan i männens bostad där bland annat narkotika och en pistol hittades.

Fem års fängelse

I både tingsrätt och hovrätt dömdes männen till drygt fem års fängelse. Männen ansåg dock att domstolarna inte hade tagit tillräcklig hänsyn till på vilket sätt de bidragit till utredningen och att straffen därför var för höga.

Även Riksåklagaren delade den uppfattningen och sade att straffnedsättningen bör vara ”ganska påtaglig” om man vill öka incitamentet för brottslingar att bidra till att brott klaras upp. Enligt Riksåklagaren borde nedsättningen i ett fall som detta normalt uppgå till omkring 30 procent av straffvärdet.

Nu ger alltså HD männen rätt och sänker straffen med två år.

Av betydelse för hur mycket straffen ska sänkas är bland annat hur omfattande medverkan i utredningen varit och vilka uppgifter som lämnats. Särskilt betydelsefullt är det om brotten inte hade kunnat klaras upp utan medverkan, menar HD.

”Även allvaret i den aktuella brottsligheten bör tillmätas betydelse”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Välkomnar domen

Vice riksåklagare Katarina Johansson välkomnar HD:s avgörande, som nu blir vägledande för landets tings- och hovrätter.

”Möjligheten till lägre straff är tänkt att fungera som ett motiv för misstänkta att välja att berätta i stället för att tiga. För att det ska fungera krävs att de kan förvänta sig en relativt stor nedsättning av straffet om de medverkar. Det har tidigare varit oklart hur stor nedsättning det kan bli fråga om. Det är glädjande att Högsta domstolen delat min uppfattning om straffnedsättningens storlek”, säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande.