Polisen: Vapen och knark i alla grundskolor – i alla stadsdelar

Publicerad 2023-05-30

I medelklassområdet Hammarby sjöstad är majoriteten av ungdomarna trygga, enligt vuxna i området.

Här finns resurser – men också narkotika, vapen och kriminalitet.

– Tillgången finns där, det gör den på varenda skola. Däremot finns ju ett närvarobehov för att bemöta det här och jag önskar att min roll fanns i varenda skola, säger lokalpolisen ”Mulle”.

Polisen Mats ”Mulle” Lindberg jobbar i skolorna som ingår i Södermalmspolisens område i Stockholm, däribland även i Hammarby sjöstad.

I lördags åkte han till minnesplatsen för den pojke i 15-årsåldern som dog efter att ha blivit knivhuggen sent kvällen innan.

– Hammarby sjöstad är som en liten by. Alla känner alla här, så många har kopplingar till den här händelsen och jag var där fram till sent på natten och pratade med alla som besökte platsen.

Med över 30 år i yrket, varav de senaste tio åren som brottsförebyggande polis i skolan, känner han såväl ungdomar som vuxna och många som han följt genom tuffa år i uppväxten har han kontakt med än i dag, fast de i vuxen ålder. Många tyr sig även till honom när det hänt saker, berättar han.

– Jag besöker två till tre skolor per dag enligt ett rullande schema, där jag pratar och håller lektioner med elever om allt, om krishantering, narkotika, internet, sexuella brott, vad det innebär att hamna i något brottsligt... Ja, allt, säger Mulle.

Han ingår även i de olika skolornas elevhälsoteam och försöker stötta skolan och dess personal i olika elevärenden.

Narkotika finns i varenda skola – i alla stadsdelar

Hammarby sjöstad är ett medelklassområde där drygt 86 procent av invånarna förvärvsarbetar (2019) över 95 procent går ut nian med behörighet till gymnasiet (2020). Av samtliga mellan 25 och 64 år har över 68 procent eftergymnasial utbildning, vilket är cirka åtta procentenheter högre än genomsnittet i Stockholm, enligt Stockholms stad.

Enligt Mulle har många ungdomar i stadsdelen goda förutsättningar.

– Men det är klart, är det en stor skola så brukar det uppstå procentuellt några fler stökiga elever jämfört med en liten skola, så är det på alla skolor, säger Mulle.

Föräldrar med barn på skolor i Hammarby sjöstad har berättat för Aftonbladet att skolorna tidigare skickat ut information om att det blivit vanligare bland ungdomar att bära vapen, att droger används mer öppet i stadsdelen och där man uppmanat till nattvandring.

Polisen sökte med hundpatruller i Hammarby sjöstad efter knivskärningen.

Enligt Mulle är det inget unikt för Hammarby sjöstad.

– Vapen och narkotika samt alkohol eller andra droger förekommer i alla grundskolor i alla stadsdelar. Tillgången finns där hela tiden och genom mina år har jag nog skrivit narkotikarapporter på varenda grundskola där jag jobbat. I dag kan du beställa allt olagligt och få det levererat omgående, säger han.

Han beskriver det som utmaningar och beteenden som alla går igenom under uppväxten.

– Det finns händelser i skolmiljön med e-cigg/vape, narkotika, alkohol, snatteri, rån, förtal och förolämpningar, våldsbrott , sexualbrott med mera. Det är likadan karaktär på varenda skola , och jag upplever att det finns ett stort intresse från elevernas sida för min yrkesroll, fortsätter Mulle.

Syftet med Mulles närvaro i skolan är att presentera polisens uppgift i samhället och ge eleverna ett stöd i att utveckla ett positivt beteende som är en investering i deras fortsatta liv.

– Jag skulle önska att varenda skola kunde få en kontaktpolis som är personlig, och att det uppdraget sträcker sig över ett längre tidsperspektiv, säger han fortsätter Mulle.

”Ungdomar är trygga här”

Selene Samuelsson Hedlund är boende i området och driver bland annat en nattvandringsgrupp sedan flera år tillbaka.

Många ungdomar som gruppen möter under nattvandringar uppfattar hon som glada och tacksamma för nattvandrarnas närvaro och hon säger också att många unga som är ute på kvällarna upplever området som tryggt.

– Det har funnits en grundtrygghet här länge som bestått, det gjorde den även tiden efter att Einár dödades. Men det är klart att det är en fråga om hur länge den kan behållas när sånt här fortsätter att ske, säger Selene Samuelsson Hedlund, och fortsätter:

– Men det är klart att ungdomarna vet att det händer saker och att det finns platser dit man inte vill gå där det förekommer drogförsäljning och så vidare, men så är det ju överallt.

Selene Samuelsson Hedlund är också ordförande i föreningen Snyggt & Tryggt som samarbetar med skola, polis och stadsdelsförvaltning med flera för att öka tryggheten i området.

Selene Samuelsson Hedlund driver bland annat en nattvandringsgrupp.

Genom föreningen pågår sedan länge många satsningar för ungdomar utanför skoltid med uppmuntran till att sommarjobba och identifiera andra meningsfulla aktiviteter.

– Ambitionen är att få till fler aktiviteter. Det pågår ju satsningar men det är så mycket ungdomar i Hammarby sjöstad och alla med olika intressen så mer aktiviteter behövs, säger hon.

Bland annat har en skola i stadsdelen öppnat upp på kvällar med ”kvällshäng” för ungdomar, vilket enligt Selene Samuelsson Hedlund varit väldigt uppskattad bland unga.

Problemet i Hammarby sjöstad är inte att det inte finns satsningar, för det gör det. Däremot menar hon att det kanske inte är en fritidsgård som behövs utan mer att det saknas allmänna platser att träffas, något som ju berör alla boende i stadsdelen.

Det finns exempelvis inget givet torg eller någon fotbollsplan där föreningsliv kan involveras och där en större mix av vuxna och unga kan mötas.

– Vuxna behöver vara närvarande och finnas till för ungdomar och stärka dem i deras val, säger Selene Samuelsson Hedlund.