Statsåklagaren: ”Trump kommer att åtalas”

Uppdaterad 2022-11-16 | Publicerad 2022-11-15

WEST PALM BEACH. Trump kommer att åtalas – och det snart.

Åtminstone enligt statsåklagaren i expresidentens hemstad, som är bergsäker på att utredningen av de hemligstämplade dokumenten på Mar-a-Lago leder till den historiska åtgärden.

– Att ställa upp som president igen kommer inte att rädda honom, säger Dave Aronberg till Aftonbladet.

I augusti genomförde FBI en husrannsakan i Trumps hem Mar-a-lago i Florida.

Under räden beslagtog de federala poliserna hundratals hemligstämplade dokument som expresidenten olovligen misstänks ha tagit med sig när han lämnade Vita huset i januari 2021.
I flera veckor har det varit tyst i utredningen.
Men inom kort misstänker statsåklagaren Dave Aronberg att USA:s Justitiedepartement kommer att agera:
– Jag tror att vi kommer att få se det första åtalet någonsin mot en tidigare amerikansk president, säger han.

– Det saknar motstycke. Sådant tror man sker i andra länder, men inte här. Samtidigt har vi aldrig haft en president som Donald Trump, han har brutit mot alla normer.

Dave Aronberg, statsåklagaren i West Palm Beach. 

Starka bevis

Statsåklagaren Aronberg kliver ut ur kontorsbyggnaden i centrala West Palm Beach, ett distrikt som innefattar Trumps hem och socitetsklubb Mar-a-Lago.
Palmbladen ligger blickstilla i den varma kvällsluften.

Exakt tidpunkt för ett potentiellt åtal kan han inte säga.
Men väldigt snart.
I december eller januari, tror han.
Orsaken till tajmingen: Justitiedepartementets riktlinjer säger att de inte bör åtala om de kan påverka ett val, säger Aronberg.
Först trodde han myndigheten skulle ge besked strax efter mellanårsvalet i början av november.
Sedan gick senatsvalet i delstaten Georgia vidare till en specialomgång, 6 december, eftersom ingen kandidat fick över 50 procent.
Nu misstänker han att ett åtal kommer kort efter det.

Trots att ett åtal mot Trump vore kontroversiellt och laddat, tror han inte att Justitiedepartementet har något annat val. Bevisen är så starka, menar han.
– Trump har till och med gjort erkännanden och medgett att han haft dokumenten. Det finns till och med rapporter om att han packade ihop papprena själv och att han bad folk flytta dokumenten för att förhindra utredningen.

– Trump är direkt kopplad till brottet. Därför kommer det att vara väldigt svårt för Justitiedepartementet att inte väcka åtal när de åtalat andra personer i samma situation, om och om igen.

En ”big deal”

Trots att en president enligt lag måste lämna in alla dokument till amerikanska riksarkivet, misstänkte Aronberg att ett åtal skulle kunna undvikas om papprena bestod av obetydliga anteckningar.
Men enligt FBI:s rapporter rör det sig om topphemliga dokument, som ska förvaras inlåsta och endast får läsas i myndigheternas säkerhetsvalv av personer med högsta säkerhetsklassning.
Enligt uppgift ska de känsliga dokumenten innehålla information om amerikanska underrättelseagenter i utlandet och en nations kärnvapen.

– När det handlar om mänskliga underrättelsekällor, kärnvapenhemligheter, känsliga uppgifter för nationell säkerhet – då är det en ”big deal”!, sammanfattar statsåklagaren.

– Det är mycket allvarliga brott. Om bevisen finns där har Justitiedepartementet en skyldighet att följa bevisen och tillämpa lagen. Då spelar det ingen roll om han är före detta president.

Donald Trump.

Tre punkter

Demokraten, Dave Aronberg, är inte själv inblandad i utredningen. Men hans erfarenhet som åklagare får honom att tro att det är sannolikt att Trump blir åtalad på grund av tre punkter som framkommer i husrannsakningsordern.

– Nummer ett: Brott mot spionlagen. Det räcker att en person som inte är auktoriserad har dokumenten i sin ägo och vägrar ge dem tillbaka. Det verkar ha skett här.

– Sedan har du förhindrande av rättvisan. Som är straffbart med upp till 20 år i fängelse. Han höll fast vid dokumenten och försökte gömma dem från Justitiedepartementets åklagare.

– Till sist: felhantering av dokumenten. Detta är enklast att föra i bevis. Det räcker att bevisa att du har dem, hanterar fel, förstör eller döljer dem. Det är enkelt att bevisa. Så han kämpar i uppförsbacke. Jag tror han är i mycket trubbel.
Kan Trump hamna i fängelse tror du?
– Jag förutspår att han åtalas. Om han däremot döms och avtjänar fängelsestraff – det vet jag inte. Jag vet inte ens om det kommer att leda till en rättegång.
Aronberg pekar på ett tidigare exempel.
En före detta CIA-chef, David Petraeus, som läckt sekretessbelagd information till den kvinna som skrev hans biografi som han inlett en kärleksaffär med,

I utbyte mot att han erkände brotten 2015, beslutade åklagaren att inte ta åtalet till rättegång. Petraeus kunde således betala böter och undvika fängelse.

Det skulle kunna bli en liknande lösning för Trump, spekulerar Aronberg.
Trump anses ha klarat sig undan rättvisan flera gånger förr. Vad tror du är annorlunda nu?

– Denna gång har du en direkt koppling mellan Trump och det påstådda brottet. Det är inte som vid 6 januari, där det fanns olika lager av människor mellan honom och våldet den dagen.

Ett stresstest för USA

Att ställa en före detta president inför rätta vore extremt känsligt.

Det kan bli ett stort stresstest för USA de närmsta åren.
Aronberg tror en liten andel av Trump-supportrar skulle kunna bli våldsamma vid ett eventuellt åtal.
Därför måste åklagare noga väga hur allvarliga anklagelserna är.

Själv hävdar Trump att han inte har gjort något fel med dokumenten.

I stället påstår han att FBI har planterat bevis, och han i egenskap av president tog bort sekretessen på alla dokument som han tog med sig.
Trump hävdar också att han utsätts för politisk häxjakt.

Dokumentutredningen är bara ett av flera rättsliga fall där snaran nu dras åt för Trump. Men det är sannolikt den mest allvarliga.

Stora beskedet

Och inom kort skulle USA kunna brottas med en helt unik situation: En presidentkandidat som står åtalad.

Under natten mot onsdag meddelade Trump att han kandiderar till president 2024.
Tror du att det kan rädda honom undan åtal?

– Att ställa upp som presidentkandidat kommer inte rädda honom från åtal – men om han blir vald till president igen kan det rädda honom från att dömas och avtjäna fängelsestraff, säger Aronberg.

Justitiedepartementet har en policy om att inte åtala en sittande president. Om Trump blir president igen, skulle de kunna pausa åtalet, förklarar han.
– Sedan kan Trump hoppas på att en republikansk efterträdare benådar honom. Han skulle också kunna avgå, så att hans egen vicepresident benådar honom. Det är saker som är möjliga, men omöjligt att veta, vi har aldrig varit i denna situationen förr.

– Jag tror det är en stor motivation bakom hans beslut att tillkännage att han ställer upp i presidentvalet igen.

Hoppas åklagare avskräcks

Aronberg tror att Trump hoppas att hans presidentkandidatur kan avskräcka åklagare från att åtala honom.
Då kan han återigen hävda att det är en politisk häxjakt.
– Jag tror att i hans tankevärld får det honom att tro att det är mindre sannolikt att han döms och avtjänar straff.

– Vi är ute på okänt vatten här. Det enda jag kan säga helt säkert är att åklagarna, ledda av justitieminister Merrick Garland, inte kommer bry sig ett dugg om Trump ställer upp som president eller ej när de fattar beslut om åtal.