Tio miljoner till synagogor och judiska skolor

TT

Publicerad 2023-10-24

Socialminister Jakob Forssmed (KD) är en av artikelförfattarna. Arkivbild.

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att skjuta till tio miljoner kronor till Judiska centralrådet för att hjälpa med säkerhetsarbetet ”här och nu”, meddelar partierna i en debattartikel i Aftonbladet.

Anledningen är den förhöjda hotbilden mot judiska församlingar och skolor i kölvattnet av Hamas terrorattack mot Israel.

”De senaste veckorna har föräldrar av rädsla för attentat inte vågat lämna sina barn på judiska förskolor och skolor. Men även på skolor där judiska barn är få är oron stor, och judiska barn känner sig utsatta och ställs till svars för det som sker i Israel”, skriver socialminister Jakob Forssmed (KD), kulturminister Parisa Liljestrand (M), jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) och utrikesutskottets ordförande Aron Emilsson (SD).

I sin budgetproposition för nästa år har partierna redan föreslagit att det årliga bidraget för säkerhetshöjande åtgärder som trossamfund och civilsamhällesorganisationer kan söka ska höjas med 30 miljoner till 74 miljoner kronor.

Men ”läget är akut” och förutsättningar för förstärkt säkerhetsarbete behövs ”även här och nu”, skriver partierna.

”Därför har regeringen och Sverigedemokraterna nu beslutat att stödja Judiska centralrådet med 10 miljoner kronor för innevarande år för att deras säkerhetsarbete ska kunna stärkas och för att församlingar och organisationer runt om i landet inte ska tvingas stänga ned, eller begränsa, sin verksamhet.”