Rattsurfande bilister nära köra på poliser på olycksplats

Polis: ”Vi står där med livet som insats”

Publicerad 2018-11-01

Vid en flerbilskrock på riksväg 97 höll en polispatrull vid upprepade tillfällen på att bli påkörda av trafikanter som höll på med sina mobiler.

Nu riktar patrullen en skarp varning till allmänheten.

– Vi står där med livet som insats och håller på att bli påkörda för att folk tittar i sina mobiler. Det är inte okej, säger trafikpolisen Leo Blind.

Händelsen inträffade under torsdagsmorgonen, i samband med att polis larmats till en flerbilskrock på riksväg 97 utanför Luleå.

– Vid flera tillfällen när patrullen på plats dirigerar trafiken var de nära att bli påkörda och var tvungna att hoppa undan fem-sex gånger för att inte bli påkörda, säger Marie Andersson vid polisens ledningscentral.

”Med livet som insats”

Vid tre av tillfällena hade förarna fokus på sina mobiltelefoner i stället för på vägen, och uppmärksammade därför inte poliserna som arbetade på platsen.

Detta trots att patrullen var utrustade med varselvästar, varningsbloss, röda lampor och blinkande blåljus på polisbilen.

– Om man lyckas missa detta så är man verkligen inte uppmärksam. Det är jätteallvarligt och hade inte patrullen hoppat undan så hade de blivit påkörda, säger Marie Andersson.

Enligt henne höll även en del trafikanter för litet avstånd till framförvarande fordon och såg inte poliserna i god tid.

Trafikpolisen Leo Blind var en av de poliser som höll på att bli påkörd.

– Det är minst sagt skrämmande. Vi står där med livet som insats och håller på att bli påkörda för att folk tittar i sina mobiltelefoner. Det är inte okej, säger han till Aftonbladet.

Klarade sig utan skador

Patrullen klarade sig trots detta utan några skador.

Dock vill man sända en hälsning till allmänheten:

- Detta är allvarligt. Var uppmärksam på trafiken och håll inte på med mobilen när ni kör. Var uppmärksam på trafiken längre fram och håll avståndet. Det räcker med att du tittar bort en sekund så har du missat något viktigt framför dig. En bil viker undan och så finns det ett hinder framför dig, vilket var det som hände oss på plats i dag, säger Leo Blind.

Då det var mycket trafik på platsen och en pågående olyckshändelse kunde patrullen inte stoppa trafikanterna som misstänks ha gjort sig skyldiga till trafikbrott.

Följ ämnen i artikeln