"Avsluta den syriska mardrömmen nu"

Uppdaterad 2016-09-26 | Publicerad 2016-09-25

FN vädjar om hjälp från stormakterna

Under söndagen höll FN:s säkerhetsråd ett brådskande möte om de upptrappade bombningarna i Aleppo.

Samtidigt kom uppgifter om att minst 23 människor dödats i nya flyganfall mot de rebellkontrollerade områdena.

Nu uppmanar FN världsmakterna att "avsluta mardrömmen" i Syrien.

Det var en sammanbiten och allvarlig Staffan de Mistura, FN:s sändebud i Syrien, som inledde söndagens krismöte om situationen i det krigsdrabbade Aleppo i Syrien.

Under mötet anklagades den syriska regimen för att "utan motstycke utsätta civilbefolkningen i Aleppo för militärt våld".

Staffan de Mistura sa även att Syriens deklaration av den militära offensiven för att återta de rebellkontrollerade områdena i östra Aleppo har lett till en av de värsta veckorna i det nästan sex år långa kriget. Detta då dussintals flygräder mot bostadsområden och byggnader har orsakar mängder av civila dödsfall.

Vapenvilan misslyckats

De Mistura sa även att den vapenvilan som slöts efter de amerikansk-ryska samtalen hade misslyckats, och att offensiven har lämnat två miljoner människor i Aleppo utan rinnande vatten.

Han menade även att användningen av "sofistikerade" vapen kan utgöra ett krigsbrott.

"Kommer inte leda till seger"

De Mistura manade därför till ett omedelbart upphörande av fientligheterna, att leveranserna av humanitär hjälp genast skulle fortsätta, liksom evakueringen av akuta sjukfall.

Han varnade även för att om den syriska regeringen inriktat sig på att inta Aleppo, så kommer det att slå sönder all infrastruktur i staden – men ändå inte leda till seger.

– En sådan militär lösning är omöjlig, även i Aleppo, betonade han.

De Mistura uppmanade även USA och Ryssland att "gå den extra milen" och rädda vapenvilan i vad han beskriver är "i 11:e timmen".

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon manade världsmakterna att arbeta hårdare för att "avsluta mardrömmen i Syrien".

– Vilken ursäkter finns det för att inte vidta beslutsamma åtgärder för att stoppa den här förödelsen? Hur länge ska alla som har inflytande tillåta att en sådan här grymhet får fortsätta? Jag uppmanar alla inblandade att arbeta hårdare för att få ett slut på den här mardrömmen", sa Ban Ki-moon.

Minst 23 döda under söndagen

Samtidigt som mötet pågick meddelade det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som är baserat i Storbritannien, att minst 23 människor dödats under söndagen i de fortsatt hårda striderna mellan regimstyrkor och rebeller i och omkring Aleppo.

Enligt The Syrian Civil Defense har 43 människor hitintills dödats efter att vapenvilan bröts i måndags, men enligt SOHR:s uppgifter ska det vara så många som 213 stycken.

Aleppo 2016.

Från stadens sjukhus kommer samtidigt rapporter om fullbeläggning av offer.

Mohammad Zein Khandaqani, som övervakar medicinska frågor i det belägrade området, säger att han förväntar sig att många av dem som är svårt skadade kommer att dö av otillräcklig sjukvård och brist på faciliteter.

– Jag har aldrig sett så många människor dö på en och samma plats. Det är fruktansvärt. På mindre än en timme hade de ryska planen dödat fler än 50 personer och skadat fler än 200", säger han från ett sjukhus i staden uppger AP.

Västerländer hårda mot Ryssland

Inför säkerhetsrådets möte meddelade Sveriges utrikesminister Margot Wallström till TT att bombningarna i de rebellkontrollerade områdena i östra Aleppo "nått fruktansvärda nivåer" och måste upphöra. Hon förklarar även att Sverige stödjer att säkerhetsrådet snarast vidtar ytterligare åtgärder "för att agera mot brutaliteten i denna konflikt, och i synnerhet angreppet på Aleppo".

Även flera högt uppsatta politiker världen över har reagerat på det pågåede läget i Syrien och anklagar både regimen och Ryssland för krigsbrott.

– Krigsbrott begås i Aleppo. De får inte gå ostraffade och straffrihet är inte ett alternativ i Syrien, säger Frankrikes FN-ambassadör Francois Delattre till AFP.

"Sanningens ögonblick för FN"

Hans brittiske kollega Matthew Rycroft anser också att Ryssland hjälper den syriska regimen att begå krigsbrott.

USA:s FN-ambassadör Samantha Power kallar det ryska agerandet "barbari", enligt Reuters.

Även Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson säger att Ryssland bör utredas för krigsbrott efter attacken mot en syrisk hjälpkonvoj i måndags, då totalt 20 personer dog.

Också den franska utrikesministern, Jean-Marc Ayrault, säger att både Ryssland och Iran kommer vara skyldig till krigsförbrytelser om de inte ser till att Syriens president, Bashar al-Assad, slutar med det eskalerade våldet. Ayrault sa också att söndagens möte i säkerhetsrådet var "ett sanningens ögonblick" för FN.

 PLUS:  Kriget i Syrien