Iran svarar på terror med attack i Syrien

TT-AFP

Publicerad 2018-10-01

Tusentals sörjande samlades vid en massbegravning efter attacken i staden Ahvaz. Arkivbild.

Revolutionsgardet i Iran meddelar att man avfyrat robotar mot en grupp i Syrien, som uppges ha varit ansvarig för terrorattacken mot en militärparad för en dryg vecka sedan.

"Högkvarteret för de ansvariga för terroristbrottet i Ahvaz attackerades för några minuter sedan öster om Eufrat av flera ballistiska robotar", skriver gardet i ett uttalande på sin sajt – där man också pekar ut USA och länder i regionen för att stödja gruppen.

Totalt avfyrades sex robotar samtidigt som sju drönare bombade flera mål under attacken, enligt gardet. Flera ledare för den onämnda gruppen uppges ha dödats.

"Vår järnhand står redo att utdela ett bestämt och förkrossande svar på all ondska. . . från fienden", skriver gardet.

Minst 25 personer dödades när angripare öppnade eld mot publik och gäster vid en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran förra helgen. Tolv av de döda tillhörde elitstyrkan Revolutionsgardet. Runt 50–60 personer skadades i angreppet.

Både den Iran-baserade arabiska separatiströrelsen Ahvaz nationella motstånd och IS har påstått sig ligga bakom attacken, utan att presentera några tydliga bevis.

Irans högste ledare ayatolla Khamenei sade i förra veckan att gärningsmännen varit finansierade av Saudiarabien och Förenade arabemiraten – som båda nekar till anklagelserna – och att Iran kommer att straffa de ansvariga för dådet.

Följ ämnen i artikeln