Kravet: "Släpp kärnkraften"

Publicerad 2012-01-27

PARTISTYRELSEN SAMLADES I dag möttes partistyrelsen på Fotografiska Muséet i Stockholm. Där valdes Stefan Löfven till ny partiordförande i Socialdemokraterna.

Stefan Löfven vill ha kärnkraft.

– Det får han sluta med, säger Jonas Gunnarsson, partiets ansvariga för kärnsäkerhet, som kräver att han rättar sig till partilinjen.

Även lobbyn för vapenindustri har retat.

TIPS FRÅN STILCOACHEN  Stefan Löfven har en tuff period framför sig. Inte bara måste han axla ansvaret för ett starkt försvagat Socialdemokraterna. Han måste också se över sin klädstil enligt Daniel Lindström, modechef på tidningen Café. ”Som partiledare måste han skärpa till sig stilmässigt”, säger han. Här är hans fyra tips: Slopa ryggsäcken, fixa frisyren, använd slips och undvik att ha bylsiga jackor.

Kärnkraftsfrågan är en av de känsligaste kring valet av ny S-ledare. Många inom partiet är kritiska till att Stefan Löfven tidigare uttalat sig positivt om kärnkraft, och att han inte vill avveckla fler svenska reaktorer.

Värmländske riksdagsmannen och ansvarig för Socialdemokraternas kränsäkerhetsfrågor, Jonas Gunnarsson, säger till Sveriges Radio:

– Det får han sluta med att jobba för. Han får ju en annan uppgift om han nu blir partiordförande än den han haft som ordförande i IF Metall. Det hoppas jag att han förstår. Så är det för alla som tar på sig ett politiskt uppdrag, att man är mer än företrädande för sin egen åsikt, säger Jonas Gunnarsson.

Många upprördes

Löfven har också stuckit ut hakan och drivit tydliga, egna frågor under tiden som IF Metalls ordförande.

Under finanskrisen 2008 utkämpade han sin tuffaste strid hittills. Då fick han med sig medlemmarna på att korta arbetstiden för att sänka lönekostnaden för arbetsgivarna. Många blev arga.

– Han fick mycket skit för det, men han sparade förmodligen tiotusentals jobb på att göra så, säger vännen Karl-Petter Thorwaldsson, ABF-ordförande och nominerad till ny LO-bas.

– Jobben kommer först, det vägleder alltid Stefan.

Löfven har också varit mycket kritisk mot regeringens ljumma inställning till Saab, och ville till och med släppa in den ryske, starkt ifrågasatte miljardären Vladimir Antonov som delägare:

– Det här är ingen varumärkesfråga om enbart Saab, som regeringen vill få det till. Hela den svenska fordonsindustrin måste stöttas, har han sagt till Dagens Arbete.

Ville ha svenska pansarvagnar

2009 lobbade han för den svenska vapenindustrin. Tillsammans med förre KD-ledaren Alf Svensson och förre statsministern och JKL-konsulten Göran Persson försökte han förmå Försvarets materialverk att häva köpet av finska pansarvagnar, till förmån för svenska.

”Vapenindustrin gnuggar naturligtvis händerna, men Sveriges röst i världen för fred riskerar att tystna helt”, kommenterade Svenska freds ordförande Anna Ek nomineringen av Löfven.

”Det är förfärligt”

Men den nye S-ledaren står även för frågor som han troligtvis kommer att få stort intetnt gehör för: krav på tuffare reglering av finansmarknaden, exempelvis. Han vill helt slopa chefsbonusar.

– Det är förfärligt att se hur spekulation och girighet nu drabbar våra medlemmar, sade han för ett par år sedan.

Experterna tror att Stefan Löfven även som partiledare kommer att lägga stor vikt vid jobben.

– Jag tror att han kommer att fokusera på arbetsmarknadspolitik, näringspolitik och ekonomisk politik. Det är vad S längtar efter just nu, säger Christer Isaksson, S-kännare och författare.

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet:

– Hans starkaste delar är näringslivsfrågor och sysselsättning, Socialdemokraternas hjärtefrågor. Det känns strategiskt tänkt att han har den profilen. Det verkar ju också som att han ska vara en långsiktig lösning.