SMHI: Mäktigt högtryck kommer dominera i flera dagar

Uppdaterad 2015-09-30 | Publicerad 2015-09-29

Det är tur att man redan nu kan svalka strupen med ett glas julmust.

Temperaturerna fortsätter nämligen att stiga i ett redan sensommarvarmt Sverige.

Ett mäktigt högtryck gör att kvicksilvret snart ser ut att orka över 20-gradersstrecket.

Vinterdäck, lussebullar och Karl-Bertil Jonsson kan kännas avlägset när vi inte ens har kommit in i oktober, men faktum är att det redan nu har börjat lacka mot jul. Som Aftonbladet tidigare rapporterat har de första pallarna med julmust nu levererats till butiker runt om i landet.

Med tanke på hur varmt det är på många håll kanske det är lika bra – när solen lyser och temperaturen stiger behöver vi all svalka vi kan få.

– Det vi har nu är ett högtryck som framför allt sträcker sig in över landets södra delar. Vi har temperaturer upp mot 17 grader i Götaland och Svealand. Men även uppe i Jämtlands län har vi liknande temperaturer, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

”Dominerande aktör”

Och varmare blir det. På sin hemsida skriver SMHI att det ”mäktiga högtrycket” kommer vara ”en dominerande aktör på de nordeuropeiska väderkartorna i flera dagar framöver”.

På fredag stiger temperaturen troligtvis över 20-gradersstrecket i framför allt de östra delarna av Götaland, enligt SMHI.

– Efterhand får vi in ännu varmare luft, så temperaturerna ser ut att kunna stiga mot slutet av veckan. Det gäller framför allt Götaland och Svealand, medan det är lite kallare luft längst i norr, säger Lovisa Andersson.

– Vi får se var det slutar. Men om det bara är lite sol borde vi kunna nå upp till 20-gradersstrecket.

Undvik fjällvandring

Med andra ord perfekt väder för att grilla, plocka svamp eller dricka ett glas svalkande julmust.

Men om man inte är ute efter regn och blåst gör man bäst i att undvika fjällvandring.

– Det ser ut att bli blåsigt och ostadigt i Norrbottensfjällen, kanske med inslag av snö eller blötsnö. Men öster om fjällen finns det chans till sol, säger Lovisa Andersson.

Följ ämnen i artikeln