Förgiftar barn – lever i lyx

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-15

Miljardären pekas ut som Saabs köpare

Han anklagas för att bli rik på att förgifta barn och bor i extrem lyx på Manhattan.

Pengar har han – men är den hänsynslöse miljardären Ira Rennert verkligen rätt ägare för Saab?

Och vill vi låna ut våra skattepengar till honom?

Rennerts bolag Renco är en av tre utpekade köpare av Saab.

74-åringens rykte som affärsman är allt annat än obefläckat.

På den amerikanska miljömyndigheten EPA:s lista över landets värsta miljöbovar låg Renco – där Rennert är både vd och styrelseordförande – för några år sedan på tionde plats. Ett av hans bolag, Magnesium Corp, listades 1996 som landets värsta miljöförstörare.

I klass med Tjernobyl

I Peru är det ännu värre. Rennerts smältverk i La Oroya har av den välkända miljöorganisationen Blacksmith-institutet utnämnts till en av världens tio mest förorenade platser ihop med bland andra Tjernobyl i Ukraina. När Rennert köpte anläggningen 1997 skedde det med löften om att få bukt med miljöförstöringen.

Enligt dokumentären ”Är en av världens rikaste män också en av dess värsta miljöbovar?” som sändes i amerikansk tv förra året har det snarare blivit värre.

97 procent av ortens barn har halter av bly i blodet som vida överstiger godkända gränsvärden.

Hur går det ihop med Saabs miljöimage?

Denna smutsiga verklighet lever Ira Rennert ljusår ifrån.

För fem år sedan flyttade han och hustrun Ingeborg in i USA:s största privatbostad. Från luften ser ut som slottet i Versailles. Den 32 hektar stora sjötomten i Sagaponack på Long Island utanför New York har en huvudbyggnad på 6 000 kvadratmeter med 29 sovrum, 39 badrum och en 28 meter lång matsal för gästerna som kan välja mellan 200 parkeringsplatser. För att inte paret och de tre barnen ska ha tråkigt har Rennert låtit bygga en bowlingbana, två tennisbanor, basketplan och två squashbanor.

Byggkostnad: 900 miljoner kronor.

Gillar sitt privatjet

När Ira Rennert behöver vara på Rencos huvudkontor i Rockefeller Center på Manhattan har paret en lyxvåning på bekvämt avstånd på Park Avenue.

Längre resor gör Rennert med förkärlek i sitt privatjet, en Gulfstream V.

Kort sagt. Rennert är extremt rik och vill gärna visa det. Samtidigt som han privat håller en låg profil.

Den strängt troende juden har aldrig tillhört gänget av respekterade och beundrade företagsledare. Han försöker förbättra sin image genom att pumpa in stora belopp i välgörenhet till judiska organisationer och olika universitet.

Redan som ung aktiemäklare lyckades Rennert komma på kant med myndigheterna. Hans licens drogs in eftersom han bröt mot reglerna. I praktiken blev han bannlyst från värdepappersindustrin.

I stället lyckades han bli rik på så kallade skräpobligationer. Han köpte billigt upp företag som ingen annan ville ha och utfärdade obligationer som han sålde till privata investerare.

I dag har han en personlig förmögenhet på 47 miljarder kronor. Det placerar honom på 57:e plats över USA:s rikaste personer.

Gjorde ett klipp

Ett verkligt klipp gjorde Ira Rennert när han efter Kuwaitkriget köpte bolaget AM General som tillverkar militärbilen Humvee och den civila versionen Hummer. Miljardären behövde bara satsa tio miljoner dollar av sina egna pengar. För några år sedan sålde han 70 procent av aktierna för en miljard dollar.

Kanske är det den lyckade bilaffären som nu fått honom att lägga ögonen på Saab. Väl medveten om att den svenska regeringen lovat ställa upp med förmånliga lån till den som långsiktigt kan garantera Saabs framtid. Lån som i praktiken är svenska skattepengar.

Optimisten kan luta sig mot att Rennert vänt många företag på ruinens brant till vinstgivande bolag.

Frågan är givetvis om Saab och Sverige i det här läget har råd att vara petiga. Kanske är en snuskigt rik miljöbov en bättre ägare än ingen alls.