Lägger ansvaret för SJ:s sparpaket på regeringen

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-01-21

Jonas Sjöstedt (V) reagerar starkt på SJ:s sparpaket där 400 personer varslas om uppsägning.

– Det är bedrövligt sorgligt, vi behöver satsa på järnvägen i stället, säger han.

Tågbolaget SJ ska spara en miljard på tre år. I går kunde Aftonbladet avslöja hur besparingarna ska ske – och i dag informerades personalen av bolagsledningen.

Totalt varslas 400 anställda om uppsägning, de flesta jobbar med administrativa uppgifter vid SJ:s huvudkontor i Stockholm, men också andra orter berörs. Dessutom stängs 17 av bolagets resebutiker.

"Helt fel väg"

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt menar att uppsägningar och nedskärningar är helt fel väg att gå.

– Vi behöver satsa på järnvägen i Sverige, vi behöver fler tåg och fler spår och att då säga upp folk i SJ, i Green Cargo och Infra Nord är ju helt fel, säger han.

Enligt Vänsterledaren är ansvaret för utvecklingen inom tågtrafiken ytterst regeringens.

– De har ansvar för tågtrafiken och de statliga företagen. Nu får de sluta leka affär med järnvägen och börja planera för långsiktighet i stället, säger Sjöstedt.

"Behövs ny politisk riktning"

Enligt V-ledaren är det tre saker som ligger bakom SJ:s problem i dag – privatiseringen, SJ:s avkastningskrav och att det satsats för lite på tågtrafiken generellt.

Han menar att svensk järnväg behöver en ny politisk riktning.

– Jag hoppas vi kan ändra den här järnvägspolitiken. Man kan kika på Finland, där har man en vänsterpartist som ansvarig minister för järnvägen. Där har man precis bestämt att staten har monopol på tågtrafiken till 2024. Man satsar.

Även övriga oppositionen kritisk

Anders Ygeman, ordförande i riksdagens trafikutskott (S), är också kritisk.

– SJ fattar sina beslut utifrån sin egen information och sin egen erfarenhet. Men det är klart att det är märkligt att det som regeringen kallar en storsatsning för järnvägen först får till följd att över 700 underhållsarbetare varslas om uppsägning och nu ett antal hundra personer inom SJ varslas om uppsägning, säger han.

– Det är för tidigt att bedöma vad dagens besked innebär på längre sikt. Det största problemet är att tågen inte går i tid och att underhållet är så eftersatt.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin medverkade under förmiddagen i Aftonbladets live-tv-sändning. Där efterlyste han större satsningar och struktur för järnvägen.

– Ska man ha en bra tågtrafik i Sverige så måste man göra investeringar, sa han i sändningen.

Han menade också att strukturen med många olika aktörer också påverkar tågtrafiken.

Följ ämnen i artikeln