Kraftiga reaktioner på att Serkan går fri: ”Ett systemfel”

Uppdaterad 2022-04-15 | Publicerad 2022-04-13

Tiden från gärningen fram till i dag har varit mycket påfrestande för Elsa.

Serkan är på fri fot – trots att han dömts till fem års fängelse för grov våldtäkt mot Elsa.

Aftonbladets granskning av fallet har väckt starka reaktioner och Moderaternas Johan Forssell säger att skyddet för brottsoffer måste bli bättre.

– Det finns ett systemfel i att brottsoffer inte värderas tillräckligt högt i rättsväsendet idag.

Det var en av de bästa dagarna i Elsas liv. Fram till att Serkan våldtog henne på ett hotellrum. Drygt 27 månader senare döms Serkan av Svea hovrätt till fem års fängelse för grov våldtäkt, efter att först ha friats av tingsrätten.

Trots att det gått ett halvår sedan domen föll är Serkan fortfarande på fri fot.

Hovrätten kunde ha häktat honom i samband med att förhandlingen avslutades, men det gjorde man inte.

Moderaternas Johan Forssell tycker att skyddet för brottsoffer måste bli bättre.

Efter att domen vunnit laga kraft skickade Kriminalvården en förfrågan till Tyskland om att överta straffet – men tyska åklagarmyndigheten säger till Aftonbladet att de inte hittar Serkan i Tyskland utan att han verkar ha lämnat landet.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger att det är mycket viktigt att se till att de personer som dömts för brott verkligen avtjänar det.

– Det är klart att det är. Vi ska göra allt för att ta gärningsmän som begår såhär allvarligt brott och då handlar det om att ha ett samarbete med de länder man kan uppehålla sig i så att vi kan nå dem men världen ser inte ut sådan att man kan ta gärningsmän i alla länder, det finns fortfarande länder där man kan uppehålla sig i, säger Morgan Johansson.

Vill värdera brottsoffer högre

Tiden från gärningen fram till idag har varit mycket påfrestande för Elsa som bland annat själv har förhandlat med Serkans advokat om ett avtal för att få sitt skadestånd utbetalt. Hon får heller inte någon information om vad som händer med Serkan – och hon är rädd att han ska kunna skada någon annan på fri fot.

Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, reagerar starkt på granskningen och menar bland annat att tiden mellan gärning och dom är alldeles för lång.

Elsa har inte fått några besked från myndigheterna om Serkan eller varför han inte har fängslats. Här syns han på gymmet.

– Det finns ett systemfel att brottsoffer inte värderas tillräckligt högt i rättsväsendet idag, de hamnar på undantag, de får inte tillräckligt med stöd eller information. Här måste rättsväsendet finnas till stöd för den som redan farit väldigt illa, säger han.

Johan Forssell reagerar också starkt på att Elsa själv fick kontakta Serkans advokat för att ordna ett avtal med utbetalning av skadeståndet.

– Vi borde utreda en ordning där skadestånd betalas ut direkt av Brottsoffermyndigheten och där det sedan blir deras uppgift att driva in skadeståndet från gärningsmannen, säger Forssell.

”Sätta av mer pengar”

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger att man behöver satsa på att förkorta ledtiderna mellan anmälan till dom och att det kan ske genom ökade resurser.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill höja skadestånden för brottsoffer.

– Vad vi kan göra från regering och riksdag är att sätta av mer pengar till polisen och till åklagarna vilket vi har gjort och också se till att skärpa lagstiftningen så att man kommer åt fler, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson säger också att man vill höja skadestånden för brottsoffer.

– Man måste ha ett rejält skadestånd som ger en upprättelse för den kränkning man utsatts för, därför har vi föreslagit till riksdagen att vi ska så gott som fördubbla skadeståndet för alla brottsoffer. 

Fotnot: Elsa och Serkan heter egentligen något annat.