Regeringens besked om ryska oljan

Publicerad 2022-03-09

Ukraina vädjar till omvärlden att stoppa rysk olja – men än så länge kan den fortfarande finnas på svenska bensinstationer.

Sverige kommer inte att införa någon bojkott på egen hand, är regeringens besked.

– Vägen framåt är att vi gör det tillsammans i EU, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Följ ämnen
Ukraina

I går meddelade USA att landet stoppar import av rysk olja och gas. Ryssland är den tredje största oljeproducenten i världen – ett stopp ses som en kraftig markering mot Putins krig mot Ukraina.

Omkring åtta procent av Sveriges import av råolja kommer från Ryssland. Flera stora bolag har med anledning av kriget självmant stoppat importen, bland annat Preem som i vanliga fall köper rysk råolja till sina svenska raffinaderier.

En annan stor importör är den finska petroleumjätten Neste. Förra året importerades merparten av råoljan bolaget köpte från Ryssland, närmare 8 miljoner ton enligt bolagets egna siffror.

Går inte att avgöra om oljan kommer från Ryssland

De levererar bland annat till OKQ8:s bensinmackar i Sverige.

– Vi har ställt krav på alla våra leverantörer, inklusive Neste, att vi inte vill ha några leveranser baserad på rysk råolja. När det gäller produkterna i pumparna går det i dagsläget inte att avgöra om någon del utgörs av ryska råvaror eftersom det är långa ledtider från källa till pump, men vi för en löpande god dialog med leverantörerna för att säkerställa detta framöver, säger OKQ8:s kommunikationschef Karin Hellgren.

Ute vid pumparna går det inte att avgöra om någon del utgörs av rysk råvara, enligt Enligt OKQ8:s kommunikationschef Karin Hellgren.

Aftonbladet har sökt Neste för intervju om hur deras import kommer se ut framöver. Bolaget svarar i ett mejl att man beslutat att ersätta det mesta av den ryska oljan med annan råolja, men att det ska ske kontrollerat så att leveranser fortfarande ska kunna säkerställas.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) välkomnar att bolag i Sverige väljer att stoppa importen av rysk olja.

– Jag tycker de som avslutar gör helt rätt. Jag hoppas att de bolag som inte slutar kan finna andra alternativ att gå till, säger han.

Fördömer Rysslands agerande

Varför går inte regeringen ut med en bojkott mot rysk råolja som en protest mot invasionen?

– Regeringen fördömer i de hårdaste ordalagen Rysslands agerande i Ukraina. Mitt i den här fasansfulla tragedin som spelas upp är det fint att se att EU håller ihop, det är vägen framåt.

Energiminister Khashayar Farmanbar tycker att de företag som avslutar sin import av rysk olja gör rätt.

Sverige skulle stödja en gemensam bojkott i EU, säger Farmanbar. För en liten importör som Sverige är det inte något stort problem, men andra EU-länder är mer beroende av rysk energi.

– Våra myndigheter bedömer att de åtta procent vi importerar kan vi skaffa från andra länder. Vi driver verkligen på i EU för att man ska frigöra sig från det ryska beroendet, men jag har respekt för att det finns många länder som inte har den goda position som Sverige har.

Sverige importerar även naturgas från Ryssland. Den förs in via Danmark, som i sin tur importerar från flera olika länder. Hur stor del av naturgasen som når Sverige som har sitt ursprung i Ryssland är svårt att beräkna, enligt Energimyndigheten handlar det om mindre än två procent av den totala importen. Sverige importerar också kärnbränsle från Ryssland, men efter invasionen har statliga Vattenfall stoppat den.