Åklagaren: Mordmisstänkt levde tillbakadraget

Anna Hansson/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2020-06-10

Den 37-årige man som erkänt dubbelmordet i Linköping 2004 har häktats. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för de två brutala morden.

– Han har lämnat en förklaring, säger åklagaren Britt-Louise Viklund.

Morden den 19 oktober 2004 skakade om Linköping och berörde även övriga delar av Sverige, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen i region Öst, på en pressträff efter onsdagens häktningsförhandling.

Då mördades en åttaårig pojke på väg till skolan och en kvinna.

– Inledningsvis trodde jag att ärendet skulle lösas snabbt. Vi säkrade en rad spår från gärningsmannen redan första veckan. Men det kom att visa sig att vi hade väldigt fel. Det tog 16 år innan vi hade en misstänkt, jag vill betona att det är en misstänkt.

Den 37-årige mannen har inte varit känd i utredningen tidigare. Den 13 januari i år fick polisen ett tips om honom. Enligt tipset ska mannen bland annat ha haft ett visst intresse för knivar.

"Levt tillbakadraget"

Vad polisen vet hade 37-åringen ingen känd koppling till någon av de mördade personerna.

TT: Hur följde man upp tipset om den misstänkte mannen i januari?

– Man följde upp det genom att kalla personen till förhör och topsning. Han kom inte, men det är inte alls ovanligt. Men sedan kom corona, så man hade väl följt upp det längre fram, men sedan kom man framåt via släktsökningen i stället, säger åklagaren Britt-Louise Viklund.

TT: Hur har han kunnat undgå upptäckt i 16 år?

– Jag tror helt enkelt att han har levt ett tillbakadraget liv och inte utmärkt sig så att han kommit till polisens kännedom. Man har inte haft anledning att titta på honom närmare.

Under pressträffen fick Britt-Louise Viklund en fråga om mannens motiv till dubbelmordet.

– Ja, vi har de uppgifter han lämnade i förhöret. Han har lämnat en förklaring till det här. Men jag tänker inte gå in på de detaljerna, och vi måste utreda om den förklaringen håller.

Liten sinnesundersökning

Tidigare under dagen häktades 37-åringen. Han kom in i tingsrättens sal i handfängsel med en stor mörkblå jacka som helt dolde hans huvud.

– Min klient erkänner brott. Han medger sannolika skäl för två fall av mord. Yrkande om häktning medges, sade hans advokat Johan Ritzer.

Efter en kort förhandling beslutade rätten att 37-åringen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för morden.

Åklagaren yrkade vid häktningsförhandlingen på att mannen ska genomgå en liten sinnesundersökning. Varken den misstänkte eller hans advokat motsatte sig åklagarens yrkan.

TT: Har din klient minnesbilder av vad det var som hände?

– Ja, det får jag säga att han har, eftersom han har lämnat en berättelse, säger Johan Ritzer.

Advokaten säger att hans klient känns lugn och samlad.

– Han har gett uttryck för att han känner lättnad över att han har berättat om det här.

Dna matchade

Utredningen av dubbelmorden i Linköping 2004 är Sveriges näst största efter Palmeutredningen. Polisen har i flera år haft dna och spår efter gärningsmannen – men ingen gripen person att jämföra dem med. Förrän nu.

I tisdags anhölls den 37-årige mannen misstänkt för morden och i det första förhöret erkände han.

Det var efter att polisen i en pilotstudie anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser som de fann ett dna som matchar två bröder som båda bodde kvar i Linköping.

I en morgonräd togs bröderna av polis. De topsades och den yngre broderns dna gav en 100-procentig träff.

I Linköping är lättnaden över att en misstänkt gripits stor. Fallet kan äntligen få ett slut och en förklaring – och stadens sår en chans att läka.

– Vi visste ju inte om den här personen skulle mörda fler. Någon som kan mörda ett barn kan ju mörda ett till, sade Karin Olanders, dåvarande skolområdeschef, till TT i tisdags.