60-tal brukare smittade i Malmös äldrevård 

Uppdaterad 2020-12-17 | Publicerad 2020-12-16

Gisela Öst, direktör hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, vid en presskonferens i november.

I Malmö finns det nu ett 60-tal konstaterade fall bland brukare inom äldreomsorgen.

Detta är den högsta siffran hittills under pandemin, och är nästan en fördubbling på två veckor.

Nu införs visirkrav vid patientnära kontakter.

Ett 60-tal fall av covidsmitta finns just nu inom äldrevården i Malmö stad, rapporterades på en pressträff i dag. Detta är en fördubbling sedan 1 december, då ett 30-tal fanns i förvaltningen enligt uppgifter till Aftonbladet. Någon exakt siffra för hur många bland personalen som är smittade uppges inte, men det är ett flertal fall.

– Den ökade samhällssmittan påverkar även oss. Vi vårdar nu cirka 60 personer som har en covid-smitta. Det är förhållandevis fortsatt lågt sett till hur många vi vårdar totalt, säger Gisela Öst, direktör hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen under dagens pressträff.

Ett problem som vården har just nu är den assymtomatiska smittan, som innebär att man kan vara smittbärare utan att ha symtom. Under den föregående veckan kunde man dock börja snabbtesta personalen genom antigentester, som ger svar inom 15 minuter. 

– På det sättet kan vi agera snabbt och ta de medarbetare som behöver gå hem ur tjänst för att isolera sig.

Nu hoppas man kunna fortsätta med snabbtesterna under jul och nyårshelgerna.

Vårdpersonalen inom Malmö stad kommer på grund av den höga smittspridningen inte att kunna få julledigt i samma utsträckning som vanliga år. 

– Efter ett ansträngt år hade jag inget hellre än att ge våra medarbetare en vilsam jul men så är inte läget. Vi kommer istället höja vårt beredskapsläge inför jul och nyår för att finnas där och hjälpa äldre i staden, säger Gisela Öst. 

Ett positivt snabbtest (antigentest) för covid-19 på Klinisk mikrobiologi vid SUS (Skånes Universitetssjukhus) i Lund. 

”Alla ska få den vård den behöver”

Gisela Öst riktade även en – om än outtalad – hint till Bjärred där ett privat läkarteam nu granskas på grund av att man på förhand beslutat att vissa personer inte skulle få sjukhusvård vid eventuellt insjuknande i covid-19. Detta utan att personerna själva eller deras anhöriga fick reda på beslutet.

– Den senaste tiden har det varit väldigt mycket kritik riktat mot läkarstödet i äldrevården, det är primärvården som har främst ansvar. Vi har i Malmö upprättat samordnade planer tillsammans med den enskilde och deras anhöriga. Alla ska få den vård den behöver och ingen ska nekas sjukhusvård. Om vi upptäcker avvikelser från detta i Malmö kommer det att utredas.

Ett besöksförbud inom Malmö stads äldreboenden är inte aktuellt i dagsläget, säger Gisela Öst.

– Vi tycker att det är viktigt att nära och kära fortfarande får träffa sina äldre på våra boenden. I de situationer där vi skulle ha smitta på något boende har vi en dialog och ber om att man inte ska komma.

Följ ämnen i artikeln