Fel person mördades – nu åtalas misstänkta beställaren

Publicerad 2020-12-09

Insatsstyrkan gjorde tillslag vid Docentgatan efter dödsskjutningen 2 februari 2018.

En 30-årig man sköts ihjäl med fem skott på Docentgatan i Malmö i februari 2018.

Gärningsmännen sköt ”fel” person – och mördade mordbeställarens kompanjon, enligt åklagaren.

Nu åtalas en 29-årig man i Malmö, misstänkt för anstiftan till mord samt anstiftan till mordförsök.

Det var den 2 februari 2018 som tre män möttes på Docentgatan i Malmö. En av dem ovetandes om att han var måltavla för ett beställningsmord – och att de andra mötte upp honom i syfte att locka ut honom till den plats där han enligt åtalet skulle mördas av två andra personer. Det planerade mordet hade enligt åklagaren beställts av en då 27-årig man, som kände männen som mötte upp måltavlan.

Men när de två lejda mördarna kom till platsen sköt de enligt åtalet ihjäl fel person – mordbeställarens kompanjon. Han, en 30-årig man som sedan en tid tillbaka hade uppgift att spana på mannen, hade enligt åtalet denna dag uppmanats av 29-åringen att få ut måltavlan för att han skulle kunna skjutas. Men istället träffades 30-åringen själv av fem skott och avled på platsen. De två andra männen skadades inte – även om skott också sköts mot den man som mordbeställningen riktades mot. Att skotten träffade 30-åringen beskrivs i åtalet bero på “tillfälliga omständigheter”.

Den nu 29-årige misstänkte mordbeställaren åtalades på tisdagen för anstiftan till mord, anstiftan till mordförsök samt för grovt penningtvättsbrott. 29-åringen hade enligt åklagaren beordrat 30-åringen att be den tredje mannen stämma träff med mannen som skulle skjutas. Under tiden då 30-åringen utförde ordern kontaktade 29-åringen, enligt åklagaren, de två lejda mördarna som skulle utföra mordet. 

Tillslag efter dödsskjutningen 2 februari 2018.

Greps i Barcelona

Den misstänkte 29-åringen åtalas även för grovt penningtvättsbrott där totalt 6,5 miljoner kronor är inblandade. I åtalet om anstiftan till mord beskrivs ena penningtransaktionen i det misstänkta penningtvättsbrottet vara sammankopplat med det planerade mordet.

Mannen misstänks ha mottagit och hanterat 500 000 kronor ”i syfte att dölja att pengar härrör från brott eller brottslig verksamhet eller för att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde”.

Den misstänkte 29-åringen häktades i sin frånvaro i oktober 2018, efterlystes och greps på luciadagen året därpå i Barcelona.

Enligt Sydsvenskan var även den mördade 30-åringen misstänkt inblandad i en penningtvättshärva som utreddes av polisen vid mordtillfället. Enligt tidningen ska de inblandade ha misstänkt att någon läckte information om fallet, och man satte därför in spaning på den misstänkte – och till slut beställdes ett mord.

Efter att mördarna flydde platsen ska en av dem ha ropat ”Fan du sköt fel person!”, enligt Sydsvenskan.

Följ ämnen i artikeln