Skrattande Kim Jong-un besökte kosmetikafabrik

Uppdaterad 2018-03-29 | Publicerad 2017-10-30

Regimen i Nordkorea har släppt bilder på en mycket lättsam Kim Jong-un – på besök i en fabrik som tillverkar skönhetsprodukter.

Vid besöket närvarade även diktatorns hustru Ri Sol-ju och syster Kim Yo-jong.

– Det är viktigt för regimen att visa upp välstånd, säger Nordkoreaexperten Ankit Panda till BBC.

Nordkoreas diktator syns oftast när på bild när han närvarar vid militärövningar och provsprängningar.

Men i går kom det ut propagandabilder på Kim Jong-un från ett besök på en kosmetikafabrik i Pyongyang, via nyhetsbyrån KCNA.

”Hjälpa kvinnor med sin dröm”

Kim Jong-un ska ha sagt att fabriken producerar världsledande produkter, som ska ”hjälpa kvinnor som vill vara vackra att realisera sin dröm”, skriver The Guardian.

Sortimentet och produktförpackningarna håller god kvalitet och är konkurrenskraftigt på världsmarknaden, enligt Kim Jong-un själv.

Vid besöket närvarade även Ri Sol-ju, hustru till Kim Jong-un, och diktatorns syster Kim Yo-jong.

Vill vinna legitimitet

Efter en rad provsprängningar av kärnvapen har FN-sanktionerna skärpts mot Nordkorea. Besöket på kosmetikafabriken tros vara i syfte att vinna legitimitet hos de övre samhällsskikten i Pyongyang, skriver BBC.

– Även om vi vet att det inte är sant är det viktigt för regimen att visa upp att man kan förse sin befolkning med materiella nöjen, säger Ankit Panda, Nordkorea-analytiker, till BBC.

Läget är fortfarande spänt mellan Nordkorea och USA. Om en vecka besöker president Donald Trump grannlandet Sydkorea.

Senast igår upprepade USA:s försvarsminister James Mattis att all användning av kärnvapen i Nordkorea kommer mötas med ett ”massivt militärt svar”.