Privatekonomens tips: Det ska du tänka på inför 2021

Publicerad 2020-12-28

Plånbok och sedlar. Arkivbild.

En tredjedel av Malmöborna tror på förbättrad privatekonomi 2021, enligt en undersökning som Novus och Sparbanken Skåne gjort.

Särskilt positiv inställning hade den yngre målgruppen.

– De yngre kanske är mer positiva till framtiden och ser igenom krisen, säger privatekonomen Anders Hansson.

Enligt en undersökning som gjorts av Novus och Sparbanken Skåne tror 31 procent av skåningarna på en förbättrad privatekonomi nästa år. 47 procent tror på en oförändrad privatekonomi och 15 procent tror på försämrad ekonomi.

Mest positiv inställning hade personer i Mellanskåne, Lundaområdet och Malmö. De hade alla något högre andel positiva svar än resten av Skåne. Störst är optimismen i Lundaområdet med 39 procent som tror på förbättrad ekonomi. I Malmö är motsvarande siffra 35. I de norra/nordöstra delarna av Skåne svarar färre personer att de tror på en förbättrad ekonomi nästa år.

Att man ser mer positivt på privatekonomin inför 2021 kan enligt privatekonomen Anders Hansson på Sparbanken Skåne bero på att det ofta finns fler arbetstillfällen i stadsområdena.

– I storstadsområdena finns oftast flera alternativ att välja mellan. Detta gäller också på arbetsmarknaden. Det kan vara lättare att hitta nytt jobb i storstäder med ett diversifierat näringsliv, än i mindre orter där man kanske måste börja pendla istället.

– Har du jobbet kvar idag kommer du per automatik få ett bättre 2021 än 2020. Du får sannolikt lite löneökning, räntorna kommer vara fortsatt låga, och då ser det rätt bra ut ekonomiskt medan det givetvis ser helt annorlunda ut för den som fått lämna jobbet.

Anders Hansson.

Undersökningen genomfördes i september månad, och mycket har hänt sedan dess. Dock menar Anders Hansson att resultaten fortsatt är relevanta.

– Visst har pandemin blivit värre nu och vi hade då inte genomlevt den förvärring vi gör nu utan det såg ut att bättra sig efter våren. Men Magdalena Andersson var ute häromdagen och sade att tillväxten är lite bättre än man trodde, så man kan inte bara säga att allt blivit sämre utan det finns även lite positiva signaler även om de är svåra att se i den här stunden. Men ekonomin går faktiskt lite bättre än vad man trodde för några månader sedan.

I undersökningen deltog 1 358 skåningar. Resultatet visar att särskilt de yngre respondenterna tror på en förbättrad privatekonomi 2021. Hela 56 procent av de som svarat i åldersgruppen 18–29 ser positivt på 2021. Anders Hansson tror att detta kan bero på yngres inställning generellt.

–När man tittar på vilka som svarat att de tror att det blir bättre är det övervägande yngre, jag tror de har lite lättare att se möjligheter. Har man jobbat länge på samma jobb, suttit där i femton tjugo år och det börjar skaka under fötterna, då blir det ganska jobbigt men om man är ganska ny på arbetsmarknaden ser man möjligheter som att blir det inte detta blir det nåt annat.

– Jag tror också generellt att man är lite mer optimist som ung, man har livet framför sig. I vår yngsta målgrupp som var 18-29 har man ofta inte hunnit spara ihop ett större kapital, en påverkan där på sparkapitalet blir inte livsavgörande i kronor räknat, procent lika mycket men inte i kronor jämfört med de som har större fonder som förlorat mer. Jag tror att det viktiga är att de yngre kanske är mer positiva till framtiden och ser igenom krisen – men sen får man inte glömma att tänka på hur faktiskt tar vi oss an 2021.

Tips: gör budget, håll buffert, skapa trygghet

Anders Hansson belyser nu att det är viktigt att ha en budget inför nästa år.

– Jag tror att efter det här året så inser fler att det inte är så dumt att göra detta, eller att man faktiskt bör göra det. Förra julen var det ingen som kunde drömma om att det skulle komma en pandemi som skulle vara hela 2020.

– Sitt här i mellandagarna och planera in året. Vi vet ju att svenskarna som allra fattigast precis innan januarilönen kommer. Då är det viktigt att tänka: hur gör jag för att få 2021 att rulla? ”Restarta” 2021. Gör en balansräkning av ditt liv – gör en budget.

Det är också bra att se till att ha en buffert.

– Om jag blir av med jobbet från en fredag till en måndag är det skönt att ha ett konto som man kan nalla av direkt. Få tänker på såna här bitar såsom att hålla en buffert. Om man känner att ens ekonomi precis går runt är det svårt att sätta undan. Då måste man titta på om man kan göra något för att få upp inkomsterna, men det är svårt för de flesta att göra snabbt. Då kan man se om man kan göra något för att ändra kostnaderna. Behöver jag allting? Vilka abonnemang har jag, har jag alla streamingtjänster? Kanske välj bort. Är det något jag kan hålla igen på så finns det möjligheter.

– Gruppen som är oberörda rent arbetsrelaterat har högre netto idag på grund av att man kanske snarare hemestrar, än åker iväg. Se till nu att inte konsumera detta utan lätta upp det här med sparandet, tänk buffert. Gammal som ung, oavsett vilken ekonomi du har, ha en balans och försök få trygghet. Exempelvis kan det vara bra att gå med i a-kassa för att vara förberedd. Det är kanske en tråkig kostnad men bra att vara beredd för om något annat kommer. Nästa gång det kommer någon kris är det bra att ha.

Man kan också kanske skippa småkostnader eller att köpa den där nya telefonen som visserligen är på avbetalning men ändå blir dyr i längden, menar Anders Hansson.

– Man kan spara pengar på småsaker till exempel att man inte lunchar ute om man jobbar hemma. Det är ju inte gratis att äta hemma heller men det blir billigare än fem luncher ute. Sen är det viktigt att den branschen överlever också.

Dock är det viktigt att inte krångla till det för sig.

– Det är viktigt att inte göra en kalkyl eller budget allt för avancerad, för det viktiga är att följa den.

Följ ämnen i artikeln