Stökig nyårsnatt: Poliser och ambulans beskjutna med raket

Uppdaterad 2021-01-01 | Publicerad 2020-12-31

Flera olyckor och ordningsbrott har rapporterats in under nyårsaftonen.

Det gäller bland annat raketer som riktats mot allmänheten, poliser och även ambulanser.

Poliser från hela landet vittnar om högt tryck, trots uppmaningar om att undvika riskmiljöer.

Torsby, 13.49: Två personer skadas efter att ha kraschat in i ett träd med skoter. En av dem, en 77-årig kvinna, ska enligt polisen vara mycket allvarligt skadad och senare under kvällen dog hon av sina skador.

Olyckan inträffade under en guidad skotertur vid Skråckarberget där fyra skotrar och en ledarskoter deltog. Samtliga deltagare ska vara utländska medborgare.

Karlstad, 14.24: Ett par i 35-årsåldern med barn och barnvagn blev i dag beskjutna med raketer i Karlstad. De ska ha blivit träffade kring benen men ska ha drabbats av hörselpåverkan.

Polisen larmades till ett stort bråk i Klippan.

”Flera misstänka gärningsmän kontrollerades av polis enligt pl19, dvs kroppsvisitation i syfte att hitta vapen eller andra farliga föremål som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa”, skriver polisen.

Krokom, 16.44: En person förs till sjukhus efter ha kraschat med skoter i centrala Krokom.

Stockholm, 18.09: Två turister på elsparkcykel kör fel i centrala Stockholm och hamnar på Centralbron. Polis hjälper dem ner till Söder Mälarstrand där fordonen är tillåtna.

Drunkningstillbud efter tolvslaget i Stockholm city.

Sundbyberg, 18.28: Polisen larmades om blodspår i en trappuppgång och skrik från en man. På plats följde en patrull blodet till en lägenhet där de hittade en man som nu har förts till sjukhus och misstänks för narkotikabrott.

Stockholm 20.40: Polisen har blivit beskjutna med raketer av ett ungdomsgäng i Sollentuna Centrum. Ungdomarna hade alla mörka kläder. Flera av dem hade dessutom munskydd på sig. De sprang från platsen och har inte kunnat gripas. Ingen skadades och polisen skriver en anmälan om blåljussabotage.

Malmö, 20.50: Polisen får in larm om en en parkerad bil som brinner. Polis och räddningstjänst är på plats och undersöker området. Enligt uppgift från polisen kan bilbranden ha orsakats av en fyrverkeripjäs.

Stockholm, 21.22: Boende har larmat att det skjutits fyrverkerier från en balkong och ner på en innergård i Liljeholmen i södra Stockholm. Boende uppger att det kastats gasflaskor på dem när de sagt åt ungdomarna att sluta.

Polisen har även fått smällare kastade mot sin bil när de anlänt till platsen.

Kristianstad, 21.40: Polisen blev nedringda om ett gäng som stoppade smällare i parkeringsautomater vid Fästningsgatan. Fler automater ska ha förstörts. Det ska även ha skjutits fyrverkerier mot bilar, bostäder och människor.

Mölndal, 22.30: En man i 20-årsåldern blev knivhuggen i ryggen av en för honom helt främmande gärningsperson. – Det var helt oprovocerat, utan någon tidigare dispyt eller någonting, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl för polisen region Väst. Ingen är gripen för vad som rubriceras som synnerligen grovt misshandlad. Den drabbade har inte livshotande skador.

Klippan, 00.11: Polisen larmades till en adress i Klippan med anledning av ett storbråk. Ett 20-tal personer ska vara inblandade enligt polisen och en person ska ha skadats. Mannen har enligt Region Skåne allvarliga skador.

Värnamo, 00.20: Det brinner på ett tak på Storgatan, en brand som kan ha orsakats av fyrverkerier.
– Det kan man nog anta att det är, men det är lite för tidigt för att kunna svara på orsaken. Det brann hyfsat men man kunde som tur var släcka den relativt snabbt, säger polisen i region Östs presstalesperson Erik Creutz.

Stort räddningspådrag efter att en person hittats i vattnet.

Stockholm, 00.27: Räddningstjänsten får larm om att en person dragits upp ur vattnet i Stockholm city. Personen förs med ambulanshelikopter till sjukhus. Skadeläget är från början oklart.

Haninge 00.49: Tre contrainrar har fattat eld i Handen. Någon ska enligt polisen ha kastat in en använd fyrverkeripjäs som inte var helt släckt.

Karlskoga 00.21: Blåljussabotage – någon eller några skjuter raketer eller annan pyroteknik mot polispatruller.

Linköping 02.01: Ett klassrum i Hagbyskolan fylldes av rök. Enligt räddningstjänsten som är på plats för att ventilera är det troligen orsakat av fyrverkerier som kastats in i lokalen.

Stockholm/Gotland 21.00–02.00: Polisen i Region Stockholm och Gotland har under dessa fem timmar fått in mer än dubbelt så många samtal som rör fyrverkerier och raketer, jämfört med året innan, 194 ärenden jämfört med 74 år 2019. De flesta av dem gäller vårdslöst skjutande, men det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats allvarligt.

Region Väst: Polisen har utsatts för åtminstone två fall av misstänkt blåljussabotage, där personer skjutit med raketer mot dem. Stenkastning har även förekommit i ett av fallen, enligt RLC-befälet Morten Gunneng.

Mora – okänd tid: Personer har skjutit raketer mot polispatruller. Enligt Region Bergslagens vakthavande befäl Torbjörn Roos kan ärendet komma att rubriceras som blåljussabotage.

Örebro 03.00: En ambulans som ryckt ut på ett larm på Väster i Örebro har blivit beskjuten med raketer. Det säger polisen i Bergslagens vakthavande befäl Torbjörn Roos. Händelsen utreds som blåljussabotage.