Så gör du om huggormen biter

TT

Publicerad 2022-06-17

Se upp så att inte huggormen tar dig. Om olyckan är framme, ring 112. Arkivbild.

När värmen slingrar sig in över landet är det inte bara vi människor som trivs ute i naturen.

Sommaren är högsäsong för huggormar, varnar Giftinformationscentralen, och har man blivit biten bör man direkt ringa 112.

”Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom. De första timmarna är mest kritiska. Håll den utsatta kroppsdelen stilla, för att minska risken att giftet snabbt sprids i kroppen”, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande.

Är man osäker om det är ett huggormsbett ska man ringa 112 och begära giftinformation.

Ett vanligt tecken på att en huggorm bitit och injicerat gift är två små instickshål i huden och att det svullnar kring bettet.

Varje år vårdas uppemot 400 personer på sjukhus för huggormsbett, enligt Läkemedelsverket. Hälften av dem behöver behandling med motgift.

Alla som blir bitna av huggormar tas in på sjukhus för observation. Dödsfall är mycket ovanliga.

Vanliga symtom är allt från yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor till andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetandegrad.

I fjol tog Giftinformationscentralen emot 838 samtal om huggormar. Det går att jämföra med det varma året 2018, då 1 225 samtal kom in till centralen – vilket var rekordmånga.

Följ ämnen i artikeln