Finländska toppolitiker om Nato: ”Redan klart”

Publicerad 2022-04-21

Finland kommer att gå med i Nato – oavsett vad Sverige tar för beslut.

Det var budskapet när finländska politiker i dag besökte Stockholm och riksdagen.

– Det är redan klart att vi kommer att ha en stor majoritet i riksdagen för att ansluta oss till Nato, säger Erkki Tuomioja, vice ordförande i Finlands utrikesutskott, till Aftonbladet.

Utrikesutskottet från den finländska riksdagen besökte i dag Stockholm för att träffa svenska kollegor i försvars- och utrikesutskotten.

Under ett möte där Sveriges talman Andreas Norlén (M) stod värd var det finländska budskapet tydligt: Finland kommer att gå med i Nato – och det bästa vore om Sverige och Finland gör samma val under våren.

PLUS: Klappat och klart för Nato

– Det är redan klart att vi kommer att ha en stor majoritet i riksdagen för att ansluta oss till Nato och jag säger detta oberoende av vad jag själv tänker om det, säger den tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja, som påpekar att han personligen ännu inte övertygats om att Nato är rätt väg att gå.

”Livsviktigt intresse”

Under mötet på torsdagsförmiddagen gick de finländska politikerna, enligt Aftonbladets uppgifter, ut med att 180 av 200 ledamöter i Finlands parlament väntas rösta för en finländsk Nato-ansökan.

– Vårt budskap i dag i Stockholm är att oberoende av vad vi gör vill vi se att vi tar samma beslut och helst samtidigt med Sverige därför att det skulle vara en stor olycka om den ena eller den andra stannade utanför och den andra gick in, säger Erkki Tuomioja.

 Från vänster; vice-ordförande Erkki Tuomioja från Finlands utrikesutskott, försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde och ordförande Jussi Halla-Aho från Finlands utrikesutskott

Vad ser du för fara i om Sverige och Finland skulle välja olika vägar?

– Man behöver bara tänka på geografin till exempel. Över huvud taget är Sverige ett land som har det högsta egna intresset i Finlands säkerhet och så har det alltid varit. Andra har också sympatier och intresse av att bevara Finlands frihet men inte ett lika livsviktigt intresse som det är för Sverige.

”Bryr sig inte”

Jussi Halla-Aho från partiet Sannfinländarna är ordförande för det finländska utrikesutskottet och delar Erkki Tuomiojas bild av att parlamentet är enat i Nato-frågan.

– Det är tydligt att för första gången i historien finns det en överväldigande majoritet i befolkningen som stödjer ett Nato-medlemskap och det ser också ut som att det finns en klar majoritet i det finländska parlamentet, säger Jussi Halla-Aho.

PLUS: Fyra historiska läxor om Sveriges Nato-val

Vad är fördelarna med att Finland är med i Nato?

– Jag tror att den största förtjänsten med ett Nato-medlemskap är avskräckningen. Sedan andra världskrigets slut har det funnits en tro i Finland att fördrag och internationell rätt räcker för att hålla oss säkra och att genom att inte provocera Ryssland kan vi undvika problem. Men Ryssland har visat att man inte bryr sig om sina egna åtaganden och man bryr sig inte om internationell rätt och är klart militärt hot mot alla sina grannar.

”Skulle bli glada”

Jussi Halla-Aho säger att Finland troligen kommer att gå med i Nato - oavsett vad Sverige tar för beslut.

– Jag tror att alla i Finland skulle bli glada om Sverige tog samma beslut vid ungefär samma tidpunkt. För ett par månader sedan var nästan alla i Finland överens om att Finland bara kan gå med i Nato om också Sverige gör det. Men det villkoret har försvunnit, det är åtminstone mitt intryck av den finländska debatten just nu.

Amerikanska Nato-soldater.

Erkki Tuomioja väckte tidigare i april uppmärksamhet när han uppgav för Hufvudstadsbladet att Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) försökt lansera idén om att Sverige och Finland i stället för Nato skulle utveckla ett eget försvarssamarbete med USA som säkerhetsgarant. Men den idén lever inte längre, enligt Tuomioja.

– Inte som ett alternativ till Nato men oberoende av vad vi gör i Nato så finns det en stark vilja att fortsatt fördjupa samarbetet bilateralt. 

Han uppger att samarbetsförslaget aldrig fanns till pappers, utan att det mer handlade om diskussioner.

– Vad jag har förstått är det ju inte ett förslag utan det är ett ämne som har diskuterats som inte har nått tillräckligt understöd, varken i Sverige eller i Finland.