Drabbade länder i möte om nedskjutet flygplan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Ukrainas utrikesminister Vadym Prystajko håller en presskonferens den 10 januari.

Flera länder vars medborgare omkom när Iran av misstag sköt ned ett ukrainskt passagerarplan möts i London för att bland annat diskutera ersättning till offrens familjer.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att länderna förväntar sig att Teheran samarbetar fullt ut i utredningen av katastrofen.

– Vi har skapat den här gruppen med utrikesministrar från de sörjande länderna. Den 16 januari möts vi ansikte mot ansikte för att diskutera metoder, däribland rättsliga, att följa upp det här, hur vi driver processen mot dem (Iran), säger Ukrainas utrikesminister Vadym Prystajko i samband med ett besök i Singapore, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Fem länder ska delta i mötet på torsdag: Sverige, Kanada, Ukraina, Afghanistan och Storbritannien.

Prystajko säger också att ministrarnas samarbetsgrupp ska diskutera frågan om kompensation till de omkomnas anhöriga.

Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att de drabbade länderna förväntar sig en grundläggande utredning som är transparent.

Tillbakavisar mörkläggning

Irans regering nekar på måndagen till att ha mörkat att landet av misstag sköt ned ett trafikflygplan. Först i lördags, efter att i tre dagar ha hävdat motsatsen, medgav landet att planet från det ukrainska bolaget UIA skjutits ned, och bad om ursäkt.

– Vissa företrädare har till och med anklagats för att ljuga och ha mörkat, men ärligt talat var det inte så, säger regeringstalespersonen Ali Rabiei i statlig tv enligt nyhetsbyrån AFP.

Han säger att allt som iranska företrädare har gått ut med varit baserat på den för tillfället tillgängliga informationen.

Kritiken har lyfts fram under bitvis kaotiska demonstrationer i huvudstaden Teheran och i öppet kritiska tidningsrubriker.

På måndagen samlas människor för tredje dagen i rad i Iran för att demonstrera mot myndigheternas agerande kring flygkraschen, enligt bilder och videoklipp i sociala medier.

"Grundlig utredning"

Samtliga 176 personer som befann sig på planet omkom i kraschen. De flesta av dem var iranier med dubbelt medborgarskap. 17 av dem var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige medan 57 av passagerarna var kanadensare. De övriga kom från Iran, Ukraina, Afghanistan, Tyskland och Storbritannien.

Planet sköts ned några timmar efter att Iran hade avfyrat robotar mot irakiska militärbaser som används av amerikanska soldater, som hämnd för att USA dödat den iranske toppmilitären Qassem Soleimani.

Irans president Hassan Rohani har beklagat nedskjutningen. Han har lovat en "grundlig utredning" och lovat att de ansvariga ska straffas för det "oförlåtliga misstaget".

"Vi måste sträva efter att säkerställa att en så chockerande händelse inte inträffar igen någonstans i världen", skriver han i ett uttalande på den iranska regeringens hemsida.

Publicerad:

LÄS VIDARE