Varningen: Det blir halt precis överallt

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2014-12-30

Blixthalkan har orsakat flera allvarliga olyckor under tisdagen.

Nu går Trafikverket ut med en varning i flera län: Ge er inte ut på vägarna.

– Det gäller att ta det försiktigt i hela landet, säger Lennart Mossberg, pressinformatör på Trafikverket.

Strax före midnatt fick en personbil sladd på E4:an norr om Härnösand.

I bilen färdades två unga personer som båda avled av sina skador. På tisdagsmorgonen, vid 10.30-tiden omkom en 79-årig man efter en frontalkrock mellan en buss och en bil i Nordanstig i Gävleborg.

Vid båda olyckorna rådde mycket halt väglag, enligt polisen.

Efter klockan 14 inträffade ytterligare en allvarlig olycka på E45 i Sveg. Minst en person uppges vara allvarligt skadad.

Nu går både polisen och Trafikverket ut med skarpa varningar. ”På grund av underkylt regn så är det stora problem på vägarna i samband med blixthalka. Vi avråder bilisterna att ge sig ut på vägarna i följande län: Västerbottens kust och inland. Södra norrbotten och norra delarna av Västerbottens län", skriver Trafikverket på sin hemsida.

Polisen i Norrbotten uppmanar trafikanter att hålla avstånd och sänka farten.

Utfärdas varningar för hela landet

Och halkrisken gäller för hela landet, hela dagen.

– Det är allmän halka i så gott som hela landet. Situationen är ganska svår. Det sträcker sig från Blekinge och upp till Västerbotten, säger Lennart Mossberg vid Trafikverket.

Anledningen är det mildväder som svept in över landet. När temperaturen närmar sig nollgradigt blir väglaget som allra mest förrädiskt.

– När det pendlar mellan plus och minus så blir det som halast. Dels är ju luften fuktig och det finns risk för att det kommer underkylt regn. Sen smälts ju isen bort på vägarna och kan frysa igen. När det är minusgrader är det torrt, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Varningen i norra Sverige håller i sig under hela tisdagen och fram till i morgon bitti. Enligt Trafikverket tros väglaget bli något bättre under nyårsafton.

Uppmaningen: "Håll er till de större vägarna"

SMHI utfärdade under morgonen flera klass 1-varningar för underkylt regn i Uppland, Stockholm, Norrbotten och Dalarna. För de två sistnämnda länen så kvarstår varningarna under hela dagen.

För att minimera antalet olyckor så uppmanar Trafikverket bilister att om möjligt välja att köra på större vägar.

– Har man möjlighet så är det bättre att hålla sig till de större vägarna, för det är de som prepareras först, säger Lennart Mossberg.

I övrigt understryker Lennart Mossberg det klassiska rådet: ta det extra försiktigt när du kör.

– Det gäller att ha respekt för väglaget. Kör långsamt och håll avståndet.

Följ ämnen i artikeln