Ryssland blockar Facebook-event

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2014-12-22

Hoppas stoppa anhängare till Putin-fiende

Facebook får kritik för att de blockerat ett event som samlar tusentals oppositionella i Ryssland.

Men knappt har eventet stängts ned förrän nya stödevent dykt upp – med över 22.000 deltagare.

Rysslands president Vladimir Putin har många fiender – ryske oppositionspolitikern och bloggaren Alexej Navalny är en av dem.

Juristen Navalny är bland annat anklagad för korruption och domen mot honom väntas komma den 15 januari. Den dagen hoppas Navalnys anhängare på att många sluter upp i Moskva för att visa sitt stöd för honom. Men det är svårt att sprida information om samlingen, då den blockeras av ryska Facebook, skriver bland andra The Guardian.

”Blockerats enligt reglerna”

Det nu blockerade eventet skapades i fredags och hade 12.000 anhängare innan det stängdes, skriver The Guardian. 

”Det är ett ganska obehagligt och förvånande beteende av ryska Facebook. Jag trodde åtminstone att de skulle kräva ett rättsligt beslut innan de blockerar sidor så fort Roskomnadzor frågar”, skriver Navalny på sin blogg.

Enligt en talesperson från statliga internetkontrollorganet Roskomnadzor har sidan blockerats enligt gällande regler.

USA:s tidigare Moskvaambassadör Michael McFaul har kritiserat tilltaget och krävt att ryska Facebook bör rätta till sitt "misstag" så snart som möjligt. 

Rysslandsexperten och journalisten Kalle Kniivilä skriver på sin blogg att ”aldrig tidigare har (ryska) myndigheterna använt nätcensur så här brett”.

Skeptisk till rysk korruption

Alexej Navalny är kanske mest känd bland ryska Moskvabor och hans popularitet har byggts upp genom att att han i många år drivit en anti-korruptionsblogg. Alexej Navalny och hans anhängare hävdar att anklagelserna om korruption är politiskt motiverade.

Åklagare kräver att Aleksej Navalnyj döms till tio års fängelse för att tillsammans med sin bror ha stulit mer än 30 miljoner rubel, motsvarande drygt tre miljoner kronor, från två företag.

Navalny är kritiserad för att ha nära koppling till nationalistiska rörelser i Ryssland och har i bland annat denna intervju sagt att ”Visst är jag en rysk nationalist”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln