Här springer Breivik från bomben

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-09-15

Övervakningsbilderna visar hur Anders Behring Breivik springer från sin egen bomb i Oslo.

Unika bilder visar hur terroristen Anders Behring Breivik ser sig över axeln mot den bilbomb han just lämnat utanför regeringsbyggnaden i Oslo.

Han springer från platsen, klädd i uniform och med draget vapen.

Ingen säkerhetsvakt i byggnaden reagerar.

När Anders Behring Breivik lämnade den vita skåpbilen med sin hemmagjorda bomb i utanför regeringskvarteret i Oslo, kunde han obehindrat lämna platsen – trots att han gjorde det med en pistol i hand och klädd i en hemmagjord polisuniform.

På den unika videofilmen är han ungefär hundra meter från bilbomben. Den väl synliga pistolen i hans hand är inte olik den Glock som polisen senare beslagtog efter att han skjutit ihjäl 68 deltagare på AUF-lägret på ön Utøya.

Säkerhetspersonalen märker inget

Enligt norska sajten ABC-nyheter, som var först att publicera bilderna och som har fått bekräftat att de är autentiska, var det ingen som slog larm när Breivik dök upp på säkerhetspersonalens tv-skärmar – bara sex minuter före bomben exploderade på eftermiddagen den 22 juli i år.

Regeringens säkerhetspersonal tycktes dock fortfarande inte ha en aning om att bilderna finns när norska VG Nett på torsdagen ville ha en kommentar:

”Detta känner jag inte till”

– Detta känner jag inte till, säger säkerhetschef Jon Ivar Mehus vid regeringens serviceenhet.

– Kommer bilderna från våra övervakningskameror? Jag vill inte kommentera detta. Materialet ska överlämnas till polisen, säger han till VG Nett.

Han kastar en blick bakåt

Breivik gick alltså utan att stoppas med draget vapen mitt i Oslo – minuter senare har hans bomb dödat åtta personer. Bilderna som ABC Nyheter tagit del av visar hur han tar Grubbegatan när han lämnar regeringsbyggnaden bakom sig. 

Anders Behring Breivik kastar en blick bakåt mot skåpbilen och går sedan mot Hammersborgs torg där han har parkerat bilen som har sedan kör till Utøya.